gris
vin gris, różowe wina
gronowe
grape | grapey | grapy | odeur de raisin | raisin | odeur de raisinéwino o prostym, jednowymiarowym, ale silnym zapachu i smaku świeżych winogron z określonej odmiany o odmiennym zapachu i smaku niż wina owocowe, które są znacznie bardziej złożone (czarna porzeczka, wiśnia, figi, morele w szlachetnych winach); wiele win smakuje jak winogrona, najłatwiej ocenić to można, pijąc jeden z muszkatów (muscat de Frontignan, muscat de Lunel, rivesalte, portugalski moscatel de Setubal czy hiszpański moscatel) lub jeden z niemieckich rieslingów, a nawet scheurebe czy müller-thurgau; czasami mówi się winogronowe, mając na myśli zapach konfitur z winogron; winne
Großes Gewächs
Grosslagen
groszek zielony
pea | petit poisgrubiańskie
rough | épais | grossierpospolite, wulgarne, ciężkie w smaku, niezdarne, prymitywne, nieprzyjemne w piciu; bardzo szorstkie, ze zbyt wysoką zawartością kwasów lub tanin, bywa, że i jednych i drugich; grubiańskie; prostackie; negatywne wyrażenia
gruszka, gruszkowy
pear | poirearomat owocowy (owoce o białym miąższu) występujący w niektórych, głównie białych winach; niuans smakowy i aromatyczny zwykle kojarzony z chardonnay dojrzewanym w odpowiednio wypalanej beczce dębowej; aromat gruszkowy połączony z zapachem jabłkowym charakterystyczny dla młodych, białych win wytrawnych i likierowych oraz VDN (np. coteaux du Layon z Anjou, chenin blanc, maury); można go wyczuć w alzackich i niemieckich pinot gris (grauburgunder) oraz delikatnie perfumowanych pinot grigio z Collio Gorizziano (Friuli) oraz pacherenc du vic bilh z południowego-zachodu Francji, wina wytwarzanego głównie z gros manseng i petit manseng; piękne gruszkowe akcenty znajdują się także w chablis grand cru i szampanach blanc de blanc; aromat charakterystyczny dla win fermentowanych w niskich temperaturach lub w warunkach maceracji węglowej (np. beaujolais nouveau); jeśli jest zbyt intensywny, może zacząć przypominać lakier do paznokci; białe wino o takim zapachu jest efektem złej winifikacji w słabszych latach; banan; dębowe
gruszkowy olej
pear oil | l'huile de poiregryzące
sitting | mordant | bite | pungentwino agresywne, ostre, drażniące, o dużej zawartości kwasów (także kwasów lotnych); termin degustacyjny oznaczający silny atak kwasów lub kwasów i tanin na podniebienie; cecha tolerowana tylko w dobrych, pełnych ciała, bogatych, młodych winach o dużym potencjale starzenia; zasadniczo wina takie łagodnieją z wiekiem; może także świadczyć o zbyt dużej zawartości dwutlenku siarki; duże stężenie kwasów lotnych wykazują niektóre stare madery
grzane wino
mulled wine | vin chaudin. grzaniec; czerwone wino, mniej lub bardziej zmieszane z wodą, zagotowane z przyprawami, głównie goździkami i cukrem, podawane gorące zimą; szczególnie popularne w Niemczech podczas świąt Bożego Narodzenia; nie należy grzańca robić z cienkich, lekkich win; przypomina nieco średniowieczny hypocras czy vin pimenté (gorące wino) lub inne czarodziejskie napoje na grypę i przeziębienia; vin pimenté podawano przed posiłkiem na dworze Karola Wielkiego, traktowano go wówczas jako formę afrodyzjaku, aperitifu dodającego energii, średniowieczny odpowiednik współczesnej niebieskiej pigułki (!); stare, angielskie książki kucharskie podają różne przepisy na przygotowanie grzańca z klareta, miodu, cynamonu, kardamonu glühwein; aromatyzowane wino; korzenne
grzanka
toasty | toasted notes | toasted bread rising bread dough | grilled bread | grillé | toasté | brioche | toast | pain grilléaromat empireumatyczny obecny w białych i czerwonych winach dojrzewających; niuans aromatyczny i smakowy przypominający zapach świeżego, pieczonego, ciepłego chleba lub g.; zapach świeżo upieczonego chleba w winach musujących może być wynikiem wieloletniego starzenia na drożdżach; zapach suszonych owoców, skórki świeżego chleba, przypiekanych ziaren pochodzić może także od odmian winorośli, terroir oraz dojrzewania w dębie; jest szczególnie wyraźny w dojrzałych szampanach i dojrzewanych w dębie, wielkich chardonnay (szczególnie w rozpoczynającej się fazie redukcji w butelce), białych burgundach (mersault), także w starszych bordeaux (np. białe zAOC Pessac-Léognan); niektóre madiran posiadają ten niuans aromatyczny nawet bez dojrzewania w dębie, chociaż stopień spiekania beczek odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu aromatów o niuansach grillowanych, którym towarzyszą zwykle inne, takie jak: karmel, kawa, toffi, cynamon lub goździki, pojawiające się głównie w końcówce (posmak); te niuanse zapachowe nie są obecne w aromacie młodego wina, lecz powstają w następstwie dojrzewania w beczce; atrakcyjny zapach grzanki jest oznaką jakości wina; VDN; aromatów rodziny; przypalone; dymne; przypieczone; kawa; chleb świeży