grzyby

mushrooms | mushroomy | champignon

GSM

skr. oznaczający mieszankę win rodańskich: grenache, syrah i mourvedre; pojawia się na etykietach niektórych win australijskich

gU

PDO | AOP

(niem.) skr. od geschützte Ursprungsbezeichnung; qualitätswein

guma do żucia

chewing gum | bubble-gum

oprócz banana i czerwonych owoców aromat występujący w winach wytwarzanych techniką maceracji węglowej, np. beaujolais nouveau (gamay); w winach białych pojawia się, gdy fermentacja przebiega w zbyt niskiej temperaturze; nie jest dobrze postrzegany nawet w pospolitych winach

guma, palona guma

rubber | burnt rubber | gomme | caoutchouc brulé

lepka substancja roślinna obecna w moszczu i winie (2–4 g/l); najczęściej jednak jest to niezbyt sympatyczny, negatywny zapach świadczący o obecności w winie siarkowodoru lub merkaptanów, aromat empireumatyczny podobny do palonej gumy; zapach ten, jeśli występuje tylko jako słaby niuans aromatyczny, bywa przyjemny, np. w niektórych syrah; powstaje w trakcie procedur elevage, niemal zawsze jest to usterka lub wada; siarka

gutsabfüllung

estate bottled | mis en bouteille au château | mis en bouteille a la propriété

(niem.) wyrażenie pojawiające się na etykiecie niemieckich win oznaczające, że wino butelkowano w winnicy; erzegerabfüllung