gout de presse

(fr.) smak prasy, smak wina o mocno roślinnych taninach spowodowany zbyt intensywnym wyciskaniem pod prasą

gouverno

(wł.) precyzyjniej: governo all’uso toscano; toskańska praktyka podsuszania dojrzałych winogron i dodawania ich do sfermentowanego wina podczas fermentacji wtórnej, dla wzbogacenia jego ciała, smaku i koloru; wykorzystywana np. przy produkcji niektórych chianti

goździk

carnation | oeillet

aromat kwiatowy niektórych win czerwonych; zbyt intensywny stanowi jeden z poważnych defektów aromatycznych ogólnie znanych i określanych jako charakter „fenolowy”, wywołany przez enzymy

goździki

cloves | girofle | clou de girofle

aromat korzenny, niuans aromatyczny i smakowy występujący w wielu winach dojrzewających, od czerwonych cabernet sauvignon, syrah (wina rodańskie), rioja, po gewürztraminery i wina likierowe; często jest elementem korzennego, złożonego aromatu przypalonej beczki (grzanka); aromatów rodziny; cynamon; wanilia; gałka muszkatołowa

grafit

lead pencil | mine de plomb

dziwny, ale spotykany smak grafitu (takiego z ołówka) w niektórych winach bordoskich, szczególnie z Pauillac (np. z Château Lynch-Bages)