roślinne

vegetal

wino o niedojrzałej, r. nucie, spowodowanej niedostateczną dojrzałością, niekiedy określane także jako warzywne; trudny do zdefiniowania zespół mniej lub bardziej przyjemnych niuansów r., np. zielonej trawy, liści, liści czarnej porzeczki, ziół, papryki, zielonych owoców cytrusowych i humusu (paproci, grzybów, mchu); aromaty te tworzą się podczas élevage i w czasie dojrzewania w butelce; podobne do wyrażenia zielne; określenia tego używa się jako przeciwieństwa smaku i aromatu owocowego, kwiatowego czy dębowego; w niektórych winach subtelne zapachy r. są przyjemne i dodają im złożoności, pod warunkiem, że nie zaczynają w nim dominować: wówczas najczęściej jest to już wada wina wynikająca z użycia niedojrzałych winogron i/lub mocno wyekstrahowanych tanin; trawiaste; posmak; ziołowe; aromaty roślinne

rotling

(niem.) niemieckie wino powstałe przez wspólną fermentację moszczu białych i czerwonych winogron, o mieniącej się, różowej sukni; może mieć kolor od bladoczerwonego do czysto czerwonego; schillerwein; Badisch rotgold

rouge

red

(fr.) czerwone

równowaga smakowa

balance | balanced taste | équilibre gustatif

wyrażenie często używane, ale rzadko definiowane; podstawowe, kluczowe, chociaż subiektywne, pojęcie dla zrozumienia i oceny jakości wina; używa się go do opisania wina, którego różne elementy: w winach w białych kwasy, alkohole i cukry, w czerwonych dodatkowo taniny i owocowość, łączą się w sposób satysfakcjonujący degustatora; w pewnym stopniu na r.s. wina wpływają również elementy niematerialne, takie jak rasowość, charakter i finezja; w winie zrównoważonym żaden z jego składników nie góruje nad innymi, nie narzuca się (przynajmniej bez szkody dla nich), zaznacza tylko dyskretnie swą obecność; wina zrównoważone nie mają defektów aromatycznych i smakowych, wszystkie składniki mają wyważone proporcje, z czasem osiągając pełną harmonię; r.s.  jest jedną z najbardziej pożądanych cech degustowanego wina; smaki mogą się wzajemnie osłabiać lub wzmacniać, np. cukier i alkohol zmniejszają ściągający charakter tanin, kwasowość oraz gorzki smak wina; w winach białych duża zawartość alkoholu, podobnie jak cukier, zmniejsza odczuwanie kwasów; działanie ściągające wina i jego gorzkość wzajemnie się wzmacniają (synergia); na r.s. wina wpływa również temperatura podawania trunku; wina niezrównoważone mogą być płaskie, przesłodzone, ostre, szorstkie, kanciaste, kwaśne, nadmiernie kwaskowate; r.s. wina zależy też od stylu wina, jego pochodzenia, odmiany winogron, sposobu winifikacji, kupażowania (kupaż); miarą r.s. jest jakość indywidualnego odczuwania bodźców zmysłowych oraz suma tych odczuć będąca w zgodzie ze specyfiką odmianową; zrównoważone wina zwykle dobrze się starzeją; kompletne; gorzkość

róża

rosé

aromat kwiatowy świeżej róży obecny głównie w białych winach z odmian aromatycznych, takich jak muszkat czy gewürztraminer, ale także w innych winach, zarówno białych, jak i i czerwonych; aromat pierwotny, zapach zwiędłej róży jest charakterystyczny dla dojrzałych czerwonych win śródziemnomorskich i należy doaromatów trzeciorzędnych; także smak najlepszych cabernt franc z gron o optymalnej dojrzałości, delikatnie winifikowanych; aromatów rodziny; dzika róża

rozczarowujące

disappointing | décevant | déboire

wino o jakości niższej niż oczekiwana na podstawie jego apelacji lub pochodzenia; bywa, że jest to wielkie wino otwarte zbyt wcześnie lub którego rozwój nie był satysfakcjonujący; wino powodujące pewien dyskomfort w ustach