white port

porto blanc

białe porto ze względu na barwę zupełnie nietypowe; wytwarza się je tak samo jak czerwone, ma różną słodkość, od porto wytrawnego po bardzo słodkie; najsłodsze znane jest jako lagrima; ma charakter orzechowy, często z nutą cytrusowych owoców i żywicy; dobre białe porto mają świeży, czysty finisz, wiele win jest jednak dosyć pospolitych i o niskiej jakości; lepiej spróbować dobrze schłodzonego porto tawny lub o bardziej zdecydowanym charakterze sherry; białe porto może być konsumowane jak zwykłe wino lub serwowane schłodzone z cytryną lub tonikiem; porto ruby; porto tawny ze wskazaniem wieku, porto colheita; porto vintage charakter; LBV; porto rocznikowe; porto vintage z pojedynczej winnicy; crusted port; słodkość porto

wiciokrzew

chévrefeuille | honeysuckle | caprifolium

podczas degustacji zapach świeżego w. (caprifolium) jest trudny do rozróżnienia pośród niuasów aromatycznych akacji lub wiecznozielonego ligustra; zapach charakterystyczny dla białych, wytrawnych win w ich pierwszej młodości, szczególnie chardonnay, ale także sauvignon blanc i colombard; jest wyczuwalny w alzackim rieslingu, w którym ewoluuje od aromatu eleganckiego i kruchego w., poprzez niuanse bzu, zapach jabłek i cytryny, nuty mineralne aż po zapach diesla; niuans w. wyczuwalny jest w winach musujących, niezależnie od nuty lipowej w szampanach; akcenty aromatyczne w. i masła uwalniają się w wielkich białych burgundach, takich jak mersault; Tomasz Jefferson, ambasador Stanów Zjednoczonych we Francji w latach 1785–1789, przyszły prezydent Stanów Zjednoczonych, właśnie ze względu na niezwykłe aromaty w. zmieszane z zapachem orzechów i moreli preferował Mersault premier cru goutte d’Or z winnicy Louisa Latoura

wielki rocznik

exceptional year | année exceptionnelle | big vintage year

powstaje w latach, w których panują wspaniałe, sprzyjające warunki pogodowe umożliwiające produkcję wielkich, bogatych, pełniejszych win niż w zwykłych latach; czasami tym terminem określa się też wielki plon

wielkie

fine | grand | big | grand vin

szerokie określenie świetnego wina, najwyższej jakości, z najlepszego roku, głębokiego, bogatego, z charakterem, stylowego, złożonego, pachnącego, pełnego ciała (body), skoncentrowanego, o intensywnym zapachu, asertywnego; zwykle męskie wino obdarzone wszystkimi oczekiwanymi od niego cechami, ale niekoniecznie o dużej zawartości alkoholu; określenie mające prawie tyle znaczeń, ilu jest degustujących, zawsze jednak dotyczy win nadzwyczajnych, win z duszą, wysokiej klasy, które szlachetnieją z wiekiem oraz dla apelacji i win prestiżowych; w. wina czerwone są często mocno taninowe, bogatealkoholglicerol, ale charakteryzują się dobrą równowagą; niekiedy cechy te pociągają za sobą pewną niezdarność, stąd wina takie wydają się być mniej eleganckie; ponadto w. wina powinny okazywać swą klasę każdego roku; wyrażenie pozytywne, ale wymagające kontekstu; cechy m.in. win z Doliny Rodanu, wielu win z Médoc, niektórych win kalifornijskich, barolo itp.; Francuzi uważają, że niemożliwe jest wytworzenie wielkiego wina, jeśli wydajność winnicy jest większa niż 50 hl/ha; piękne wina; wypełniające usta; grand vin; dojrzewanie w beczce; dystyngowane; rocznik

wielkie wino

great wine | grand vin

termin umieszczany na etykietach win jest na tyle nadużywany, że przestał mieć realne znaczenie; na wielu etykietach całkiem zwyczajnych win bordoskich często pojawia się określenie „grand vin de Bordeaux”