(port.) lub dated port, styl porto z jednego rocznika, dojrzewającego w dębie przez przynajmniej 7 lat przed zabutelkowaniem; mimo że jest to porto rocznikowe, jest ono całkiem inne niż vintage; stosunkowo długi pobyt w beczce czyni je raczej swoistym rocznikowym tawny; trudne może być rozróżnienie dobrego 10-letniego p.c. od 10-letniego porto tawny; p.c. jest winem wyższej jakości: musi mieć na kontretykiecie wskazany rok zabutelkowania; jeśli jest bardzo stare, należy zwracać uwagę, aby różnica między rocznikiem wina a rokiem butelkowania nie była zbyt duża, ponieważ już w butelce ten typ porto niewiele zyskuje; Rolf van der Niepoort, współwłaściciel rodzinnej firmy winiarskiej Niepoort powiedział kiedyś: „wintage jest królem porto, a colheita jego prezydentem”; p.c. oznacza także zbiór, szerzej rocznik wina; crusted port; white; porto ruby; porto tawny ze wskazaniem wieku; porto vintage charakter; vintage z pojedynczej winnicy; colheita madeira