kapsel, kapsuła

capsule | foil | cap

najprostsze i najtańsze zamknięcie butelki, które praktycznie nie znalazło uznania w winiarstwie; stosuje się je w procesie leżakowania szampana, zanim nie zamknie się go klasycznym, charakterystycznym korkiem w kształcie grzybka, przed jego komercjalizacją; także osłona chroniąca korek i szyjkę butelki, dawniej z ołowianej, cynowej lub aluminiowej folii, współcześnie ze specjalnego tworzywa niereagującego z winem; congé

karafka

decanter | carafe

proste naczynie z przezroczystego szkła do serwowania wina; w restauracji w k. zwykle podaje się tanie, młode wino, w krajach winiarskich prosto z beczki (np. beaujolais, muscadet), stąd nazywa się je często winem karafkowym; wina karafkowe wytwarzane są bez foulage, z krótkim cuvaison; k. przeznaczona jest dla win owocowych, lekkich, potoczystych, nigdy do wielkich win; k. można używać także do dekantacji starych win; dekanter; neutralne

karbol

carbolic smell | odeur phéniquée

zapach, którego przyczyną jest pleśń części owoców w bardzo wilgotnych latach; fenol

karczochy

artichoke | artichaut

mało przyjemny aromat roślinny łączący pewną ostrośćkwasowość przypominającą te warzywa; wada aromatyczna w odróżnieniu od zapachu szparagów (oczywiście gdy nie zaczynają być zbyt dominujące)

karmel, karmelowe

brown sugar | caramel | carmelisé

aromat empireumatyczny i nuta smakowa (jak palonego cukru) powstała podczas dojrzewania w dębie, szczególnie w dębie amerykańskim, często występująca w winach białych; także ostatni aromat pozostający w winie, gdy przekroczy swoje apogeum; przypomina czasem crème brûlée, krem krówkowy, jest również charakterystycznym i zamierzonym aromatem madery (ma bogaty, przyjemny aromat i smak palonego cukru), długo dojrzewających w dębie win banyuls z Roussillon, sycylijskich win marsala i znakomitego portugalskiego muszkata z Setubal; ta nuta smakowa jest typowa dla tłustych, oleistych, starych oloroso i pedro ximenes; zapach win długo dojrzewających, ale także niezbyt pożądany, śladowy zapach i  smak w winach szaptalizowanych; może także pochodzić od przypalonej beczki i/lub od częstego mieszania osadu drożdżowego; k. jest także legalnym, słodkim, alkoholowym roztworem syropu z palonego cukru służącym do kolorowania i harmonizowania barwy spirytusu winnego przy wyrobie koniaku; dąb; grzanka; przypalone; zapachy wina; toffi