karminowe

carmine | carmin

kolor jasnoczerwony, często z fioletowymi refleksami, charakterystyczny dla młodych, dobrze zbudowanych, czerwonych win

karta degustacyjna

fiche de dégustation | tasting card

lub fiszka degustacyjna; dokument pozwalający degustatorowi wina metodycznie rejestrować swoje wrażenia degustacyjne; zwykle zaczyna się od wrażen wizualnych (oko), zapachowych (nos), smakowych (usta); zawiera takie informacje, jak: data degustacji, nazwa wina, apelacja lub kraj pochodzenia, typ wina, komentarze o wyglądzie, aromacie i smaku oraz opis wrażeń ogólnych; dobrze jest na k.d. umiescić uwagę o potencjale starzenia; degustacja pionowa; degustacja pozioma; degustacja smakowa; degustacja ślepa; degustacja węchowa; degustacja wizualna

karta roczników

vintage charts | carte des millésimes

dokument zawierający ocenę roczników win; karty takie tworzą producenci, handlarze winem (négociant) i niezależni krytycy wina; ocena roczników tylko w przybliżeniu oddaje rzeczywistą jakość wina, co wiąże się ze zbyt dużą różnorodnością odmian winorośli i wpływem mikroklimatów w poszczególnych regionach, podregionach, apelacjach i climats

karta win

wine list | carte des vins

lista win będąca w dyspozycji restauracji, dokładnie, wiernie informująca klienta o apelacji, roczniku itp.; wszelkie wymyślone, fantastyczne, nieprawdziwe uwagi o winie świadczą o nieznajomości win lub o próbie oszukania klienta

kasztan jadalny

chestnut | chataigne

specyficzny aromat owocowy lub aromat empireumatyczny (kasztan grillowany) oraz smak kasztana jadalnego, charakterystyczny dla niektórych białych burgundów, szczególnie mersault, rzadziej chardonnay z innych regionów

kawa

coffee | café

wspólny aromat win dojrzewających w średnio palonym dębie, chociaż nie wyłącznie; woń k. jest gwarantem jakości i delikatności wina, tak jak aromat kakao czy czekolady; charakteryzuje przede wszystkim wielkie wina czerwone w swym apogeum; ten przyjemny, trzeciorzędny aromat z rodziny empireumatycznej lub roślinnej, obecny jest w niektórych czerwonych winach dojrzewających, szczególnie pinot noir (np. z winnic Côte de Nuits), syrah i grenache, czerwonych winach VDN oraz winach likierowych; wyczuwalny jest także w bordoskich grand cru, w lepszych winach portugalskich, szczególnie w maderach; jest częścią złożonego bukietu niektórych wysokiej jakości, dojrzałych szampanów; jeśli jest to zapach kawy zielonej (aromaty roślinne), ma on wydźwięk raczej negatywny z uwagi na nieprzyjemną gorzkość; aromatów rodziny

kawa palona

roasted coffee | café torréfié | café grillé

słodka, palona nuta skarmelizowanego cukru typowa dla win dojrzewanych w dębie, głównie spiekanych wewnątrz, albo smak bardzo dojrzałych lub przejrzałych winogron; aromat empireumatyczny występujący w winach czerwonych, szczególnie z odmiany syrah i niektórych winach z odmiany pinot noir (np. z winnic Côte de Nuits); kawa

kawa zielona

café vert | unroasted coffee

aromat roślinny cechujący się pewną nieprzyjemną gorzkością; kawa

kazeina

casein | caséine

białko z mleka używane przez winiarzy do klarowania wina, szczególnie użyteczne do usuwania brązowego koloru z białego wina