klasa, wino z klasą, mieć klasę

refined | classy | avoir de la classe

określenie szczególnie udanych wielkich win, potężnych, a jednocześnie eleganckich; nieprecyzyjne określenie stosowane do win wyróżniających się równowagą, silnym aromatem, oryginalnością, subtelnością itd.; wytworne; klasyczne

klasyczne

classique | classic

in. modelowe wino w swoim typie, np. klasyczny médoc, klasyczne barolo, klasyczny burgund itp.; szerokie, chociaż subiektywne pojęcie używane dla zasugerowania, że wino jest zgodne z ustaloną reputacją jakiegoś szczególnego jego typu lub stylu, przekazujące oczywistą, wysoką jego jakość, sugerujące równowagę, elegancję i subtelność; niekiedy określenie pojawiające się na etykiecie, chociaż bez oficjalnego znaczenia; od 2001 r. wzmianka „classic” lub „klassic” pojawiła się na wielu winach niemieckich i zarezerwowana jest dla win wytrawnych z określonych regionów winiarskich (Gebiet), o sprecyzowanej zawartości alkoholu i z typowych dla danego regionu odmian winorośli; w Austrii wzmianka taka oznacza wina z obszarów apelacyjnych, z winogron zebranych w tym samym roku, zasadniczo win świeżych, owocowych i o umiarkowanym stężeniu alkoholu; classico; nos

klasyfikacja

ranking | classification | classement

hierarchia ustanowiona przez określone wspólnoty, dzieląca wina według określonych grup jakościowych (np. stołowe), według apelacji, obszarów itp.; k. może mieć wiele znaczeń, stanowi źródło wiadomości o kategoriach win lub obszarach winiarskich; jest także podstawą oficjalnych kategoryzacji win; do najbardziej znanych należy najstarsza w Europie klasyfikacja markiza Bombal obszarów winiarskich nad Douro oraz klasyfikacja win bordoskich z 1855 r.; klasyfikacja win francuskich; AOC; AOP; DOC; DOCG; AVA

klasyfikacja winnic z Douro

rating (classifying) vineyards of the Douro | classement du vignoble du Douro

uszeregowanie winnic Douro według klas jakościowych od A (najlepszych) do F, według wielu parametrów, m.in. wieku winorośli, gęstości nasadzeń, odmian winorośli, wysokości od poziomu rzeki, ekspozycji względem stron świata, gleby, mikroklimatu; każda parcela, każda winnica podlegają ocenie i klasyfikacji; mniej więcej 20% winnic sklasyfikowana jest w klasie A i B, 75% w klasie C lub D i 5% w klasie E lub F; większość winnic w klasie A i B położona jest w strefie Douro Superior lub w strefie Cima Corgo; najlepsze winnice znajdują się na wysokości około 500 metrów n.p.m.: na tych wysokościach ciepło jest mniej intensywne i uzyskuje się winogrona o bardziej zrównoważonej słodyczy i kwasowości

klimat

climate | climat

zespół zjawisk meteorologicznych charakteryzujących określony obszar geograficzny; w rolnictwie, w tym w winiarstwie, k. warunkuje wybór uprawy i jej efektów; dojrzałość winogron szczególnie zależy od warunków klimatycznych; podstawowymi czynnikami klimatycznymi wpływającymi na przyszłe wino są: temperatura i jej amplitudy, nasłonecznienie, opady, mgły i wiatry; światło słoneczne działa bardziej skutecznie niż tylko samo ciepło na proces fotosyntezy oraz przebieg procesu dojrzewania; kolor

klon

clone | cloning

w biologii mianem klonu określa się organizmy mające identyczny lub prawie identyczny materiał genetyczny, powstały w procesie rozmnażania wegetatywnego (szczepienie); indywidualnie wyselekcjonowany szczep spośród określonej populacji w celu uzyskania specyficznych cech; winorośl powstała w wyniku klonowania jest często lepsza od oryginału, lepiej dostosowana do warunków klimatycznych i danej gleby, ma lepszy zapachsmak (np. znakomita odmiana brunello jest klonem sangiovese); w ramach jednej odmiany może funkcjonować wiele klonów, często różniących się charakterem (np. chardonnay z przewagą melona lub ananasa); niektórzy winiarze, szczególnie Francuzi, martwią się, że zbyt duże przywiązanie do selekcji klonów może spowodować, że zdominują one cechy winorośli wynikajace z terroir; hybryda; krzyżówka; odmiany; technologiczne wino

kłujące

piqure | prickly | piqué | piquant | pointu | pinçant

cierpkie, kwaskowe, przyjemnie podrażniające nos i podniebienie na skutek obecności niewielkiej ilości dwutlenku węgla (CO2), mniejszej niż w winach musujących czy pétillant; dobra cecha młodych vinho verde; w czerwonych winach o dużym potencjale starzenia cecha ta jest nieodpowiednia, może być oznaką niepożądanej wtórnej fermentacji, może również oznaczać początek choroby wina i kwaśnienia wina (!): pojawia się wówczas wysoka kwasowość lotna spowodowana przez bakterie mlekowe lub bakterie octowe pozostałe w winie z powodu braku ochrony przed utlenianiem (np. niesiarkowane zbiorniki itp.); w ustach wino k. różni się od wina określanego jako żywe, ponieważ zbyt agresywnie atakuje podniebienie, policzki i tylną część jamy ustnej; szczypiące; pikantne; fermentacja jabłkowo-mlekowa; tekstura

kminek

caraway | cumin

zapach korzenny podobny do anyżku, występujący w niektórych winach, np. z DOC Ruchè di Castagnole Monferrato w południowym Piemoncie; często pojawia się z nutami czarnego pieprzu