KMW

Klosterneuburg must gauge

(niem.) skr. od sł. Klosterneuburger Mostwaage; austriacki standard miary wagi moszczu, 1°KMW=4,86°Oe (Oechsle); przykładowy, minimalny ciężar moszczu dla win austriackich: wino stołowe 10,6°KMW=52°Oe, qualitätswein 15°KMW=73°Oe, kabinett 17°KMW=84° Oe, spätlese 19°KMW=94°Oe, auslese 21°KMW=105°Oe, eiswein 25°KMW=127°Oe, strohwein 25°KMW=127°Oe, beerenauslese 25°KMW=127°Oe, ausbruch 27°KMW=138°Oe, trockenbeerenauslese 30°KMW=156°Oe

kocie siki

cat's pees | pee | catpiss | cat spray | pipi de chat | urine

wino o charakterystycznym, ostrym aromacie piżma, cenionym lub nie (na ogół) np. w niektórych sauvignon blanc (sancerre, pouilly fumé), müller thurgau oraz winach zawierających sauvignon blanc, np. entre deux mers z Bordeaux; zapach zbliżony do cassis lub bukszpanu; charakter tego aromatu objawia się zwykle w całkiem świeżych, szorstkich winach prosto z beczki, po nie całkiem zakończonej fermentacji, jeszcze musujących; zbyt silny taki aromat jest wadą; bourru; mysi

kokosowy, kokos

coconut | cocotier | noix de coco

rzadko spotykany niuans zapachowy, występujący m.in. w czerwonych winach z Langwedocji, prawdopodobnie wiąże się z charakterystyką lokalnej gleby; dość powszechny w winach starzonych w amerykańskim dębie

kolor

robe | color | couleur | teinte d'un vin

koloratka

flange | neck-label | collerette | colerette | collarette | collar

(fr.) albo kołnierzyk; mała, uzupełniająca etykietka przyklejana na szyjce butelki, zwykle zawierająca kategorię szampana lub rocznik; style szampana; metoda szampańska

koło aromatów

wine aroma wheel | roue des arômes du vin

graficzne przedstawienie terminów degustacyjnych dotyczących aromatów, opracowane przez naukowców Uniewersytetu Kalifornijskiego w Davis, w związku z badaniami nad oceną sensoryczną wina; opracowano je w celu dostarczenia słownika opisującego zapachy wina, grupując specyficzne terminy mogące być podstawą porozumiewania się podczas degustacji; jest próbą wyjaśnienia i kategoryzacji zapachów wykorzystywaną szeroko, szczególnie wśród początkujących; k.a. nie zawiera określeń oceniających typu: eleganckie, piękne, wykwintne, subtelne, uwodzicielskie itp., niezbędnych przy ocenie jakości wina