chai

chai | fermentation cellar | fermenting room | wine storage place | barrel hall | magasin | wine storehouse

(fr.) naziemna piwnica (w odróżnieniu od cave) do przechowywania i starzenia wina, czasami także do fermentacji, szczególnie w Bordeaux (wysoki poziom wód gruntowych) oraz zachodniej i centralnej Francji; c. i cave często używa się zamiennie; pracą w piwnicy kieruje mistrz winiarski (we Francji maître de chai), który jest odpowiedzialny za winifikację i starzenie wina; w c. w zasadzie nie fermentuje się, służy ona przede wszystkim procesom élévage → cellier

charakter

caractere | avoir du cachet | avoir du caractere | character

in. osobowość; określenie wina z wyraźnymi, wyróżniającymi się cechami odnoszącymi się przede wszystkim do jego stylu, oryginalności, siły, równowagi i cech odmianowych; ch. nie ma nic wspólnego z jakością wina; wino bez ch. może uchodzić za nudne, stłumione; wielkie wino zawsze jednak ma ch., nie ulega przejściowym trendom; zwykle w winach z ch. można dostrzec pewną szczerość, trwałość, esencjonalność, cielesność i elegancję; określenie to zarezerwowane jest dla win wyrażających naturę jego terroir; dobrze obrazuje to np. ch. porto czy sherry; ch. pozbawione są wina technologiczne, wina do bieżącego spożycia czy  zwykłe wina odmianowe; producenci wina zwykle poszukują właściwej równowagi między osobowością a typowością wina; osobowość wina nie musi stać w sprzeczności z archetypem danego terroir → ciało wina, typowośćneutralne

charakterystyczne

characterful | caractéristique | characteristic

wino mające stylcharakter winorośli, z której powstało, rocznika, terroir, osobliwego starzenia itp.; dosyć szerokie określenie często używane, by uniknąć zbyt szczegółowego opisu; stosowane także dla wyrażenia niezwykłego aromatu wyróżniającego dane wino od innych

château

(fr.) pałac, rezydencja ziemska; w świecie winiarskim słowo to oznacza jednak posiadłość winiarską, niekoniecznie ze wspaniałym pałacem lub zamkiem, najczęściej w Bordeaux, nad Loarą, np. Château Pétrus z Pomerol ma  zwykłe, proste zabudowania, ale położone w bardzo prestiżowej terroir; w szerszym znaczeniu ch. oznacza wino tam wytwarzane; prawo do tej wzmianki na etykiecie mają tylko wina rozlewane w konkretnej winnicy, wyłącznie zarezerwowane dla win z kontrolowanym miejscem pochodzenia (AOC), z wyłączeniem vin de tablevin de pays; dzięki tej nazwie wino jest wyraźnie rozpoznawalne; czasami okkreślenia ch. używają winnice w innych częściach świata, np. Château Barossa w Australii czy Château St. Michelle w stanie Waszyngton w Stanach Zjednoczonych → marka wina

château bottled

estate bottled | mis en bouteille au château

(ang.) oznacza wino wytworzone z własnych winogron, winifikowane i zabutelkowane przez właściciela we własnej posiadłości winiarskiej; zwykło się uważać, że wino takie ma najwyższą jakośćcharakter; odpowiednie włoskie wyrażenie brzmi: imbottigliato all’origine, w Niemczech używa się określeń: Gutsabfüllung lub Erzeugerabfüllung → mis en bouteille au domaine, mis en bouteille a la proprieté

chiaretto

clairet

(wł.) syn. rosato, odpowiednik rosé czy bordoskiego clairet; lekkie, bez większej treści, jasnoczerwone, prawie różowe wino produkowane w południowej części jeziora Garda w Lombardii, w zasadzie może być wytwarzane tylko z czerwonych winogron, najczęściej z odmiany gropello → vin de café

chili

chili pepper | piment

skrajny przejaw ziołowego smaku chili w wysokiej jakości sauvignon blanc; jedni go lubią, inni nie; występuje w najlepszych winach z Nowej Zelandii (Cloudy Bay)

chinato

(wł.) w Piemoncie, stare barolo używane do wytwarzania miejscowego digestifu zwanego barolo chinato; do wina dodaje się wtedy kory z drzewa chinowego i, w zależności od producenta, różnych lokalnych składników, tworząc unikalne receptury; pewne wspólne składniki barolo chinato to cynamon, kolendra, kwiat irysa, mięty i wanilii; w efekcie powstaje aromatyczny i gładki napój