chleb świętojański

carob | caroube

trudny do nazwania aromat, rodzaj rustykalnej mieszaniny słodyczy i empireumatycznego niuansu grzanki występujący w bardzo starych hiszpańskich brandy ze szczepu pedro ximenez starzonych w systemie solera i w głębokich, skoncentrowanych winach wytwarzanych z bardzo dojrzałych winogron; określenie strąków zimozielonego drzewa karobowego występującego w regionie śródziemnomorskim; nazwa pochodzi od św. Jana Chrzciciela, który jak mówi Biblia, żywił się szarańczą (strąki karobu ją przypominają); ze względu na jednolity rozmiar i wagę nasiona tej rośliny służyły jako precyzyjna jednostka masy dotychczas używanej w jubilerstwie (gr. „keration” oznaczające karob jest źródłem słowa karat)

chleb świeży

fresh bread | pain frais

aromat fermentacyjny (także aromat spożywczy), przyjemny i złożony zapach miąższu świeżego chleba powstający podczas fermentacji niektórych win białych → grzanka

chłopskie podwórko

paysan | barnyard | farmyard | horse | manure | cheval | odeur de basse cour

lub wiejskie podwórko; niuans aromatyczny (aromaty eteryczne) kojarzący się z wiejskim obejściem, trochę niezwykłe, ale pozytywne określenie wina o zapachu gnijącej słomy, stajni, spoconego konia, przepoconego siodła, obory, obornika, ziemi; pożądany, gdy jest we właściwej proporcji, jeśli jest zbyt wyróżniający się, świadczy o nieczystej beczce lub mało sanitarnych warunkach produkcji wina, stanowi wówczas poważną wadę wina; nie jest przez wszystkich lubiany, często występujący w bardzo dojrzałych pinot noir, szczególnie starych burgundach; charakter ten wyrażają np. niektóre wina z Doliny Rodanu i australijskie wina z Doliny Hunter oraz nierzadko nawet wielkie wina bordoskie; w pewnym stopniu synonim wina rustykalnego; obecnie jednak coraz częściej uważa się takie zapachy za nieakceptowalne → ziemistebrettanomyceskwasy lotne

chore wino

vin malades | sick

rzadko obecnie używane, antropomorficzne określenie wadliwego wina, zachmurzonego lub o dziwnym zapachu

choroba butelkowa

bottle sickness | bottle shock | maladie de la bouteille

lub tzw. szok butelkowy, określenie degustacyjne związane z przejściowym pogorszeniem jakości wina zaraz po jego zabutelkowaniu; zwykle znika po 1–2 miesiącach, w odróżnieniu od tzw. szoku termicznego → zmęczonechoroby wina

choroby wina

sicknes of wines | maladies du vin

najczęściej spowodowane rozwojem szkodliwych drobnoustrojów; jest ich wiele, m.in. choroba ciśnieniowa wywołana przez bakterie bacillus sporogenes vini i micrococcus sporogenes vini: bakterie te, rozkładając kwas winny, wytwarzają dużą ilość dwutlenku węgla (CO2), co oprócz wysycenia wina gazem może doprowadzić do rozerwania butelki, inną ch.w. jest gorzknienie wina wywołane przez bakterie, prawdopodobnie będące efektem rozkładu gliceryny; kolejna to odkwaszanie wina wywołane przez bakterie rozkładające kwasy i CO2; bakterie mogą wywoływać wiele innych ch.w. powodujących, że będzie miało ono np. smak pleśniowy, mysi, zjełczały; bakterie; bakterie octowe

chropowatość, chropawe, chropowate

harsh | aspérité | râpeux | âpreté | reche | rugueux | reveche | gnarly | grip | rugged

nieco grubiańska cecha młodych, czerwonych win o nadmiernej zawartości niedojrzałych tanin i alkoholu, cierpkie, silnie ściągające, trudne do przełknięcia; działa na zęby jak szczaw lub tarnina; wino ch. może być przyszłym, wielkim, męskim winem, na ogół jednak jest to efekt zbyt późno usuniętych skórek z kadzi fermentacyjnej → szorstkiesuroweostretekstura, cierpkie, twardekrzepkie

chryzantema

chrysanthemum | chrysantheme

aromat kwiatowy występujący w niektórych winach białych