cave

cellar

(fr.) piwnica, na ogół służąca do fermentacji, starzenia i przechowywania wina, najczęściej pod ziemią; także określenie wszystkich win w niej magazynowanych → chai

cave coopérative

cooperative winery

(fr.) określenie występujące na etykietach win, spółdzielnia winiarska

caviste

cellarman | wine merchant | cavist

(fr.) dawny odpowiednik polskiego piwniczego, współcześnie niezależny, niewielki handlarz najlepszymi winami lub cennymi spirytualiami; w Bordeaux nazywa się tak również mistrza winiarskiego (maître de chai), ale również detalicznego sprzedawcę

CB

(ang.) skr. od château-bottled

cebula

onion | oignon

aromat roślinny, niezbyt przyjemny, trzeciorzędny, redukcyjny, występujący w bardzo starych winach czerwonych → merkaptany

cedrat

citron | cédrat

aromat owocowy przypominający zapach owoców cytrusowych, szczególnie cytryny, niekiedy występujący w niektórych wielkich winach likierowych; c. (cytron) jest śródziemnomorskim owocem o aromatycznej skórce, która stanowi blisko 70% ciężaru owocu, miąższ jest niejadalny

cedrowe, cedr

cedar | cedarwood | cigar box | cedre

aromat balsamiczny obecny w niektórych winach czerwonych, na ogół dojrzałych i złożonych; aromat trzeciorzędny występujący w bukiecie w połączeniu z nutą pieprzową i kamforową; często znajdowany w markowych winach czerwonych, szczególnie w tych znad Rodanu, wielu klaretach i kalifornijskich cabernet sauvignon; niuans aromatyczny win dojrzewających w nowych dębowych beczkach, czasami występujący także w winach białych; na określenie to składa się złożony zapach drewna cedrowego, żywicy, mięty i dymu; istnieje również opinia, że jest to zapach przypominający pudełko po cygarach → tytońcygarożywiczne, aromatów rodziny

cegła, ceglaste

brick | bricking | brick red | tuilé

czerwonobrązowy kolor podobny do koloru cegły lub dachówki (w winach porto kolor taki uzyskają stare wina typu tawny) często występujący w czerwonych winach; kolor ten sugeruje osiągnięcie pewnej dojrzałości, w bardzo starych winach czerwonych oznaczać może także utratę jakości → dachówka, tuilé, ranchio, piwonia

cellier

wine cellar | cellar | storeroom | wine warehouse

(fr.) syn. chai; pomieszczenie służące do magazynowania lub produkcji wina, przeciwieństwo cave, które jest w połowie lub całkowicie zagłębione w ziemi

cerasuolo

rosé

(wł.) różowe wino z wiśniowymi refleksami; wina z taką adnotacją na etykiecie można spotkać m.in. w AOP Montepulciano d’Abruzzo, gdzie jest nazwą chronioną