cave
cellarcave coopérative
cooperative winerycaviste
cellarman | wine merchant | cavist(fr.) dawny odpowiednik polskiego piwniczego, współcześnie niezależny, niewielki handlarz najlepszymi winami lub cennymi spirytualiami; w Bordeaux nazywa się tak również mistrza winiarskiego (maître de chai), ale również detalicznego sprzedawcę
CB
cebula
onion | oignonaromat roślinny, niezbyt przyjemny, trzeciorzędny, redukcyjny, występujący w bardzo starych winach czerwonych → merkaptany
cedrat
citron | cédratcedrowe, cedr
cedar | cedarwood | cigar box | cedrearomat balsamiczny obecny w niektórych winach czerwonych, na ogół dojrzałych i złożonych; aromat trzeciorzędny występujący w bukiecie w połączeniu z nutą pieprzową i kamforową; często znajdowany w markowych winach czerwonych, szczególnie w tych znad Rodanu, wielu klaretach i kalifornijskich cabernet sauvignon; niuans aromatyczny win dojrzewających w nowych dębowych beczkach, czasami występujący także w winach białych; na określenie to składa się złożony zapach drewna cedrowego, żywicy, mięty i dymu; istnieje również opinia, że jest to zapach przypominający pudełko po cygarach → tytoń, cygaro, żywiczne, aromatów rodziny
cegła, ceglaste
brick | bricking | brick red | tuiléczerwonobrązowy kolor podobny do koloru cegły lub dachówki (w winach porto kolor taki uzyskają stare wina typu tawny) często występujący w czerwonych winach; kolor ten sugeruje osiągnięcie pewnej dojrzałości, w bardzo starych winach czerwonych oznaczać może także utratę jakości → dachówka, tuilé, ranchio, piwonia
cellier
wine cellar | cellar | storeroom | wine warehousecennelino
cerasuolo
rosé(wł.) różowe wino z wiśniowymi refleksami; wina z taką adnotacją na etykiecie można spotkać m.in. w AOP Montepulciano d’Abruzzo, gdzie jest nazwą chronioną