czerwone wina

red wines | vins rouge

wina o zmiennym kolorze od ciemnoróżowego do czarnego; kolor win czerwonych zależy od odmiany winorośli, zdrowia gron, sposobu winifikacji, pH, czasu spędzonego w stalowej kadzi, beczce i butelce; z wiekiem wina czerwone ulegają oksydacji, zmieniając kolor na głębokie tawny, podobnie jak stare, białe wina; im klimat zimniejszy, tym mniej produkuje się win czerwonych ze względu na trudności w uzyskaniu dostatecznie ciemnej pigmentacji gron; Hiszpanie rozróżniają jednak wina czerwone (tinto) i jasnoczerwone (clarete); clairet

czosnek

garlic | ail

aromat roślinny; zapach cz. jest oznaką złej winifikacji; z powodu braku tlenu tworzy się w moszczu siarkowodór, a zapachy siarkowe (cz., zgniłe jaja) mają tendencję do manifestowania się w końcowym efekcie winifikacji, czyli w winie; aromat ten rozwija się także, gdy wino ma przesadny zapach porzeczki czarnej; zwykle łatwo jest pozbyć się tych zapachów poprzez napowietrzanie wina; jeżeli czosnkowy smak wina jest intensywniejszy niż aromat, z pewnością jest to wada związana z obecnością merkaptanów; słaby zapach dzikiego cz. może świadczyć o obecności kwasu sorbowego; dekantacja; redukcja; wady wina; guma; siarka

czyste

net | netteté | franc | clean | clear | pure | neat | neatness | clair | pur

pozytywne określenie odnoszące się do nieskazitelnie przezroczystej sukni wina, bez dostrzegalnych wad i zanieczyszczeń; może także odnosić się do jego aromatu i smaku; wskazuje na wino świeże, bez nieprzyjemnych, pospolitych, niepożądanych lub nienaturalnych zapachów (czysty nos) i smaków; ta czystość wcale nie musi wskazywać na wysoką jakość wina; niektórzy uważają, że wina z Nowego Świata są przesadnie czyste: niektóre wady mogą winu nadać charakteru; mówi się tak również o winach pozbawionych drożdżowego osadu; także wino po obciągu, bez osadu; klarowne; skala przezroczystości