cartagine, carthagene

(fr.) mistella wytwarzana na południu Francji, trunek będący w użyciu głównie w społeczności winiarzy; pochodzi od nazwy hiszpańskiego portu w Murcji, skąd wypływały statki do kolonii amerykańskich; żony marynarzy przygotowywały ten napój, ponieważ nie psuł się w warunkach morskich i można go było mieszać z lekko słoną wodą; często aromatyzowany liśćmi brzoskwini, skórką pomarańczy; współcześnie towarzyszy głównie 13 deserom przygotowywanym w Prowansji na Boże Narodzenie; znakomity także do ostrego sera rokfor → floc, macvinratafia

casa vinicola

winery | négociant

(wł.) winiarnia, informacja na etykiecie wina oznacza producenta kupującego winogrona lub wina; odpowiednik francuskiego négociant

catavinos

(hiszp.) specjalny kieliszek przeznaczony do picia manzanilli z Sanlùcar de Barrameda i fino

caudalie

(fr.) techniczna jednostka służąca do oceny długości finiszu wina; 1 c. = 1 s; zwyczajne wino winno mieć kilka c., wina z apelacji regionalnych lub podobnych 5–6; finisz grand cru powinien mieć przynajmniej 8–9 c., a nawet 10–12; czasami wina mają jeszcze dłuższy finisz, określany jako ogon pawia; trwałość win musujących wyznacza czas, w którym widoczne są w kieliszku bąbelki → długość

cava

(hiszp.) katalońskie słowo oznaczające najbardziej znane, oprócz szampana, wino musujące na świecie, produkowane metodą klasyczną (szampańską), głównie z gron macabeo, parellada i xarel-lo, w różowych (rosado) także garnacha i monastrel; obecnie coraz większą rolę odgrywa chardonnay; ponad 90% c. produkuje się w katalońskiej Penedès; wytwarza się cava brut, cava brut nature, cava dulce, cava extra-brut, cava extra-seco, cava seco, cava semi-seco; słowa c. używa się także do określenia firmy produkującej wina musujące metodą szampańską

cava brut

(hiszp.) wino musujące wytwarzane metodą szampańską, zawierające 6–12 g/l cukru resztkowego

cava dulce

(hiszp.) wino musujące wytwarzane metodą szampańską, zawierające powyżej 50 g/l cukru resztkowego

cava seco

(hiszp.) wino musujące wytwarzane metodą szampańską, zawierające 17–32 g/l cukru resztkowego