nieme

dumb | mute | muet

wino nieodkrywające swego zapachu i smaku, typowe wino za młode lub za zimne, z natury jednak obiecujące; bardziej negatywne określenie wina zamkniętego; wino zamknięte zazwyczaj potrzebuje tylko czasu, by się otworzyć, wino n. może nigdy nie być lepsze; w żargonie degustatorów oznacza wino bez wielkiej ekspresji aromatycznej, nawet płaskie; odnosi się także do wina spokojnego, w momencie gdy ustała fermentacja, niezależnie d tego, czy nastąpiło to przez dodanie alkoholu (mutage), czy nie; także określenie wina musującego, któremu brakuje dwutlkenku węgla, bez pęcherzyków powietrza; tępe; zwarte; kanciaste; otwarcie się wina

nieprzyjemne

unpleasant | désagréable

wino niedające żadnej przyjemności w jego degustowaniu, ani w aromacie, ani w smaku

nierocznikowe

non vintage | NV

wino bez określenia roku winobrania, może to dotyczyć zarówno pospolitych win stołowych, jak i win wysokiej jakości, np. nierocznikowego szampana, większość typów porto, sherry; NV; style szampana

nierozwinięte

backward

wino surowe, szorstkie, często młode, z nadmiarem kwasów i tanin, jeszcze niedojrzałe, niegotowe do picia; wino, które pokazuje się z nie najlepszej strony, ponieważ jego aromatsmak owocowy jest jakby ukryty za jego elementami strukturalnymi (kwasytaniny); przeciwieństwo wina zbyt szybko dojrzewającego, określanego przez niektórych degustatorów jako bezczelne; może oznaczać także wino, które po prostu nie może „odblokować” swego wdzięku i osobowości, może się w ogóle nie rozwinąć; często mówi się tak o winie, które jest niezbyt rozwinięte w stosunku do jego wieku czy rocznika; backward

niesmaczne

insipide | ill-flavoured | dégout | mauvais | insipid

wino o złym smaku, nie wymaga komentarza

niewdzięczne

ungrateful | ingrat

wino trudne do oceny, zarówno w danym momencie, jak i w ogóle