negro
(hiszp.) lub dunkel, typ malagi, do której dodano około 15% zagęszczonego moszczu, poddanej następnie dojrzewaniu; arrope, vino de color, vino maestro i vino tierno
(hiszp.) lub dunkel, typ malagi, do której dodano około 15% zagęszczonego moszczu, poddanej następnie dojrzewaniu; arrope, vino de color, vino maestro i vino tierno
bardzo stary, gorący napój złożony z porto, cukru, cytryny i korzeni
(fr.) w Alzacji nazwa moszczu podczas fermentacji; odpowiednik vin bourru
wspólna cecha wszelkiego rodzaju pospolitych, blendowanych win; wino bez wyrazu, szczególnego charakteru, bez osobowości, bez konkretnego, znamiennego, rozpoznawalnego aromatu, wyróżniającego się smaku, trudne do zdefiniowania; cecha nijakich win mieszanych, od przyzwoitych po wina sprzedawane w litrowych butelkach lub opakowaniach typu bag-in-box, niewartych wspomnienia; niektóre mogą być przyjemne, chociaż bez charakteru; karafkowe wino; kupaż
smak wina powstałego z niezbyt dojrzałych winogron, z bardzo młodych winorośli użytych w procesie winifikacji lub wina bardzo młodego, wymagającego starzenia; może być też fazą przejściową w procesie dojrzewania wina; także efekt braku fermentacji jabłkowo-mlekowej; kwaśne; zielone; agresywne; dojrzałe
wina natychmiast ujawniające degustującemu swoją jakość lub wady
wina, których przed butelkowaniem nie poddano procesowi filtrowania; zgodnie z opinią wielu winiarzy pozbawia on wino smaku, ciała i aromatu; n. wino może być poddane klarowaniu, oczyszczaniu na wirówce, zimnej stabilizacji itp., n. wina mogą mieć niewielką ilość osadu w butelce; pasteryzacja
wino niezrównoważone, bez harmonii; wada wina