mech

mousse | moss | mousse d'arbre

aromat roślinny obecny w niektórych białych i czerwonych, dobrej klasy winach starzejących się w butelce; dyskretna nuta zapachu m. jest przyjemnym składnikiem aromatu ściółki leśnej; zbyt silna, przypominająca stęchliznę, jest już wadą wina wynikającą ze złej winifikacji lub élevage

medal

medal | médaille

m. na etykiecie lub butelce nie jest gwarancją jakości wina; biorąc pod uwagę liczbę konkursów, przyznawanie ich jest raczej działaniem marketingowym

medium

(hiszp.) styl sherry rozwinięty głównie dla rynków zagranicznych, podobny do amontilado, ale nieco słodzonej i częściej produkowanej z kupażowanego (kupaż) wina niż starzonego fino

medium sherry

médium Xéres

(ang.) coraz bardziej popularne określenie sherry podobnej do amontillado, ale nieco dosłodzonej i w zasadzie powstałej bardziej drogą mieszania win niż poprzez starzenie fino; lepsze marki, np. pochodzące z wytwórni Sandeman, mogą być tworzone przez kupaż dobrej jakości amontillado i pedro ximénez

meio-seco

demi-sec | medium dry

(port.) półwytrawne

melchior

butelka o wielkości 24 standardowych butelek, czyli o pojemności 18 l

melisa lekarska

mélisse | melissa | balm

aromat roślinny, niuans aromatyczny podobny do zapachu skórki cytrynowej, chociaż nieco lżejszy, występujący w białych, młodych winach; pojawia się w młodych chenin blanc z przejrzałych winogron, ze znakomitych terroir nad Loarą (Quart de Chaume, Bonnezeaux)

melon

cantaloupe

aromat owocowy; smakzapach melonów charakterystyczny dla pinot blanc, pinot gris (pinot grigio) i chenin blanc, także dla muscadet, rzadziej rieslinga; występuje również w chardonnay i wytrawnym muszkacie alzackim; m. z owocami tropikalnymi może tworzyć charakter chardonnay z gorącego klimatu; aromat m. pojawia się w wielu muszkatowych winach VDN, takich jak muscat de Beaumes de Venise z Doliny Rodanu, muscat de rivesaltes z Roussillon, muszkatach z Hérault (z Lunel, Frontignan, Mireval) oraz muscat de Saint-Jean-de-Minervois z aromatycznymi niuansami m. zwanego kantalupą; ten pośredni aromat między aromatami drugo- i trzeciorzędnymi występuje także w innych rzadkich w Polsce, wytrawnych winach śródziemnomorskich z AOC Bellet i cassis; ogórek; aromaty drugorzędne; aromaty trzeciorzędne