medal
medal | médaillemedium
medium sherry
médium Xéres(ang.) coraz bardziej popularne określenie sherry podobnej do amontillado, ale nieco dosłodzonej i w zasadzie powstałej bardziej drogą mieszania win niż poprzez starzenie fino; lepsze marki, np. pochodzące z wytwórni Sandeman, mogą być tworzone przez kupaż dobrej jakości amontillado i pedro ximénez
medium-body (medium-bodied)
mi-corsé(ang.) termin służący do określenia win pośrednich między light-bodied a full-bodied, ani lekkie, ani ciężkie; wina te mają więcej tanin w porównaniu z winem light-bodied, a smak pozostaje dłużej na podniebieniu; przykładem takich win jest większość merlotów oraz chianti; ciało wina; tekstura wina; skoncentrowane
medium-dry
demi-secmedium, medium-sweet
demi-doux | moelleuxmeio-doce
medium-sweet | moelleux(port.) półsłodkie
meio-seco
demi-sec | medium drymelchior
butelka o wielkości 24 standardowych butelek, czyli o pojemności 18 l
melisa lekarska
mélisse | melissa | balmmelon
cantaloupearomat owocowy; smak i zapach melonów charakterystyczny dla pinot blanc, pinot gris (pinot grigio) i chenin blanc, także dla muscadet, rzadziej rieslinga; występuje również w chardonnay i wytrawnym muszkacie alzackim; m. z owocami tropikalnymi może tworzyć charakter chardonnay z gorącego klimatu; aromat m. pojawia się w wielu muszkatowych winach VDN, takich jak muscat de Beaumes de Venise z Doliny Rodanu, muscat de rivesaltes z Roussillon, muszkatach z Hérault (z Lunel, Frontignan, Mireval) oraz muscat de Saint-Jean-de-Minervois z aromatycznymi niuansami m. zwanego kantalupą; ten pośredni aromat między aromatami drugo- i trzeciorzędnymi występuje także w innych rzadkich w Polsce, wytrawnych winach śródziemnomorskich z AOC Bellet i cassis; ogórek; aromaty drugorzędne; aromaty trzeciorzędne