Deutsches Weinsiegel

(niem.) niemiecka pieczęć winna, tradycyjne oznaczenie jakościowe win niemieckich, których jakość powinna być lepsza niż win oznaczonych Amtliche Prüfungsnummer (AP); żółta pieczęć winna przyznawana jest winom wytrawnym, zielona półwytrawnym, czerwona winom łagodnym lub słodkim; winom ponadprzeciętnym, laureatom corocznych, regionalnych konkursów winiarskich nadawane są w kilku klasach federalne oznaczenia stowarzyszenia rolniczego Deutsche LandwirtschaftGeselschaft (DLG); moelleux

deuxieme taille

(fr.) ostatnia beczka moszczu uzyskana do produkcji szampana; zawiera więcej minerałów i polifenoli niż wcześniejsze; otrzymany sok ma wyższą kwasowość niż ten z pierwszego tłoczenia; metoda szampańska; vin de rebèche

diabetikerwein

diabetic wine | vin diabétique

(niem.) wzmianka na etykietach win niemieckich oznaczająca wino dla diabetyków, bardzo wytrawne, zawierające poniżej 4 g/l cukru resztkowego

diesel

petrol | pétrole | petroleum | hydrocarbon | gout de pétrole | hydrocarbure

aromat chemiczny przypominający ropę naftową, benzynę lub naftę; dla początkujących degustatorów, jeden z trudniejszych do wyjaśnienia aromatów wina; ewentualnie można użyć terminu mineralny; dosyć przyjemny aromatyczny niuans spotykany w dojrzałych niemieckich i austriackich rieslingach, szczególnie z gron zaatakowanych przez botrytis cinerea, a nawet w gewürztraminerach; jeśli nie jest zbyt intensywny, uznawany jest za ich charakterystyczną, pozytywną cechę, w pozostałych przypadkach jest to wada wina

digestif

digestive | liqueur

drink lub wino podawane po posiłku dla poprawienia trawienia lub dla samej przyjemności; może być to koniak, armaniak, a także wino likierowe; aperitif

długie, długość

allonge | long | length | lingering | long en bouche | longueur en bouche | longeur

syn. trwałości aromatycznej i trwałości smakowej wina; czas, przez jaki trwa w ustach smak aromat wina, pobudzając podniebienie, po jego połknięciu; okeślenie wina szczególnie silnie i trwale oddziałującego na podniebienie; ważna miara jakości, cecha bardzo pożądana w każdym dobrej klasy zharmonizowanym winie; nie powinna to być d. kwasowa, taninowa czy długie utrzymywanie się w ustach palącego alkoholu; d. oznacza wino o utrzymującym się przez jakiś czas posmaku; niektórzy mówią czasami o dobrej d., niektórzy, acz niedokładnie, używają tego słowa jako syn. finiszu (d. finisz); wino jest d., gdy po jego połknięciu odczuwa się jego obecność przez określony, krótszy lub dłuższy, czas; odczuwanie aromatu i smaku wina na podniebieniu może trwać od kilku sekund do kilku minut (caudalie); jeśli wrażenia sensoryczne znikają po 10–15 s, mówi się o winie krótkim, 15–30 s – o winie o średniej długości, 30–45 s – o winie d., powyżej 45 s – o winie bardzo d.; w młodym winie jego długość w dużym stopniu świadczy o jego klasie; trwałość; krótkie; harmonia; atak; vin de garde

długowieczność, długowieczne

longevity of wines | life-span | longévité

d. nazywa się wino o dużym potencjale starzenia, które w ciągu swego życia nie traci większości swojej ekspresji i jakości (min. 15 lat); takich win nie ma zbyt wiele, zwykle występują we Francji, Włoszech czy Hiszpanii, a białe także w Niemczech i Austrii; absolutnymi mistrzami win d. są wina wzmacniane (VDN, VDL i vin de voile); d. win czerwonych tradycyjnie poszukuje się wśród wielkich win z Médoc, wśród wielkich shirazów australijskich, win rodańskich, wielkich burgundów, barolo, ribera del duero lub rioja; d. win białych należy szukać w Pessac Leognan, nawet w wielkich winnicach z Médoc, w Dolinie Rodanu; jeszcze więcej d. win można znaleźć wśród wielkich win likierowych, trockenbeerenauslese, tokajów, sauternów, eisweinów, win z Anjou; musujące wina

dno butelki

punt | bottom of bottle | fond de la bouteille

zagłębienie w d.b. wzmacnia ją, a w przypadku szampana również stabilizuje osad po fermentacji wtórnej; wbrew opinii ciężka butelkagłębokie dno nie muszą świadczyć o wysokiej jakości wina

dno kieliszka

glass bottom | fond de verre

najcięższe i najbogatsze aromaty pojawiają się dopiero wtedy, gdy wina w kieliszku jest mało, a nawet gdy go już prawie nie ma: wówczas w kieliszku jest najwięcej powietrza, co umożliwia dotlenienie wina i uwolnienie najcięższych, najbogatszych aromatów; najlepiej zjawisko to można zrozumieć, wąchając pusty kieliszek (d.k.) po dobrym koniaku lub whisky rankiem po degustacji; to właśnie Francuzi określają jako „fond de verre” (d.k.)

DO

(hiszp.) skr. od Denominación de Origen; hiszpański odpowiednik francuskiego DOC (DOP) ustanowiony po raz pierwszy dla regionu Rioja w 1926 r.; jest gwarancją pochodzenia win hiszpańskich, nadzorownych przez Consejo Regulador danego regionu; komisja ta kontroluje także produkcję i transport wina; zaświadczenie DO wydaje się po przeprowadzeniu analiz i degustacji wina