tropikalne nuty

tropical notes | notes tropical

słodkie aromaty białych owoców obecne w białych winach wytworzonych z gron bardzo szybko dojrzałych i którym brak kwasowości

trufle, truflowy

truffle | truffe

niuans aromatyczny podobny w tonie do mieszaniny wilgotnej ziemi i grzybów; aromat roślinny, trzeciorzędny, element wyraźny w złożonych, wysokiej jakości winach lub defekt związany ze związkami siarki; obecny głównie w starych czerwonych winach dojrzewających; charakterystyczny, subtelny, ziemisty niuans aromatyczny tych niezwykle drogich i rzadkich grzybów występuje np. w wysokiej klasy winach z północnej części Doliny Rodanu, czerwonych winach bazujących na merlocie (winnice Pomerolu); niuans aromatyczny białych t. pojawia się m.in. w niektórych starych rocznikach białych burgundów (montrachet, corton-charlemagne), likierowych win z Jurançon (z odmiany manseng), a nawet sauvignon blanc; aromat ten zwykle łączy się z bukietem ściółki leśnej, humusu, liści i dziczyzny; aromaty trzeciorzędne; aromatów rodziny; piżmo

truskawka

strawberry | fraise

aromat owocowy obecny w niektórych młodych winach czerwonych i różowych, częsty w vin de primeur, np. z Beaujolais, charakterystyczny dla win z cahors, rosé d’Anjou (razem z porzeczką czerwoną), rosé prowansalskich i bandol oraz różowych win z Rioja czy Nawarry; niuans aromatyczny t. w konfiturach występuje w pinot noir z Alzacji, dojrzałych burgundach z Côte de Nuits, a w połączeniu z suszoną figą także w winach likierowych; nuty t. pojawiają się również w winach z odmiany nebbiolo (barbaresco); aromatów rodziny; poziomka

trwałość aromatyczna

intense | aromatic persistence | persistance aromatique

lub długość wina; trwałość aromatów po przełknięciu wina; okres, podczas którego aromaty wina w pełni wyrażają swą intensywność, zanim nie zanikną; zależy od elementów struktury wina, w tym kwasów, tanin i związków aromatycznych; cecha wielkich win i kryterium ich jakości; miarą trwałości jest caudalie; trwałość smakowa; finisz

trwałość smakowa

persistence | persistance gustative | persistent

wiąże się z trwałością aromatyczną; w niektórych winach smaki znikają po połknięciu wina, podczas gdy w innych smak aromat pozostają w ustach przez kilka minut; kiedy trwałość jest dobra, można powiedzieć, że wino jest długie  w ustach lub ma długi finisz; trwały aromat i  smak powoduje, że wino przez długi czas może nieprzerwanie pobudzać zmysły; t.s. może być bardzo słaba, średnia, dobra, bardzo dobra, wspaniała, krótka, długa; w winach musujących trwałość bąbelków rozumiana jako długość czasu ich uwalniania się jest niezwykle istotna; caudalie

trwałość, trwałe

persistancy | tenacity | persistance | tenue (avoir de la) | soutenue

czas odczuwania wrażeń (np. aromatu, smaku, posmaku), długość aromatów i smaków na podniebieniu po wypiciu lub wypluciu wina (jeśli tylko się degustuje); t. wyraża się w caudalie; czerwone wina cechują się mniejszą trwałością niż białe; wielkie wina czerwone mają długość powyżej 8 s, białe – powyżej 10 s; pojęcie to dotyczy także win musujących: wówczas oznacza czas, w którym bąbelki manifestują swą obecność; t. korony wina musującego zależy od od jego dobrej faktury; wyrażenie stosowane do win solidnie zbudowanych, dobrze zrównoważonych (równowaga); finisz; trwałość smakowa; trwałość aromatyczna

trzeci nos

third nose | troisieme nez

degustacja węchowa

tuberoza

tuberose | tubéreuse

aromat kwiatowy podobny do bzu, pojawia się w niektórych białych, młodych winach; perfumy

tuilé

brick | medium tawny | tile red

(fr.) ceglaste; określenie bardzo dojrzałego czerwonego wina o kolorze dachówki; w Roussillon wytwarza się typ rivesaltes tuilés (ceglaste) z odmiany grenache noir (min. 50%), dojrzewa podobnie jak ambré, z dostępem powietrza; czerwone wino uzyskuje w tym czasie piękny, ceglasty kolor, z brunatnymi lub pomarańczowymi refleksami, o aromacie kawy, kakao, tytoniu, konfitur z fig, śliwek, truskawek i pigwy; tawny; rancio; madera; marsala; porto; banyuls; VDN; sherry

tulipan

tulip glass | verre tulipe

kieliszek o kształcie przypominającym ten kwiat; łatwo gromadzi i zatrzymuje aromaty wina, umożliwia pełniejszą analizę zapachów