transparentne

diaphane | clear | transparent | limpid | diaphanous

wino przezroczyste jak czysta woda, bez zawiesin i cząsteczek stałych, jasne; dotyczy raczej win białych; w odniesieniu do sukni czerwonego wina może mieć konotacje negatywne, wskazujące na niedostatek koloru (zbyt jasne); klarowne; błyszczące

trasanejo

(hiszp.) wzmianka na etykiecie malagi, którą poddano starzeniu przynajmniej przez 5 lat

travecchio

very old | tres vieux

(wł.) bardzo stare

trawa cytrynowa

lemon grass | citronella | citronnelle

aromat pierwotny owocowy, podobny do cytryny, ale bardziej roślinny (melisa), który występuje w białych, młodych winach lub czerwonych winach primeurs

trawiaste

grassy | herbeux

aromat roślinny będący kombinacją dojrzałości i pewnego wigoru w takich winach, jak sauvignon blanc, colombard itp.; pirazyny

trie(s)

selective picking of botrytised grape | vendanges par tries | selection of bunches

(fr.) ręczny, selektywny zbiór wyłącznie w pełni dojrzałych owoców z całych gron; tą metodą dokonuje się zbiorów w winnicach wytwarzających przede wszystkim wina likierowe, ale też wina wytrawne, np. Trie Spéciale Savennières z Domaine Baumard nad Loarą; liczba t. (pojedynczych przejść przez winnicę w celu zebrania tylko zbotrytyzowanych lub dojrzałych owoców) zależy od jakości produkowanego wina, zdarza się, że może ich być nawet 5–7; jest to jeden z powodów wysokich cen najlepszych win likierowych (np. sauternes); crème de tête; auslese

trocken

dry | sec

(niem.) wytrawne; wino zgodnie z przepisami unijnymi zawierające cukier resztkowy (Restsüsse) w ilości 0–4 g/l, a w szczególnych przypadkach 9 g/l (jeśli są spełnione wymagania w zakresie odpowiedniego poziomu kwasowości); niekiedy dla rozróżnienia stosuje się żółtą banderolę ułatwiającą ich identyfikację; halbtrocken

trockenbeerenauslese

dry berry selected | individual berry special select late harvest

skr. TBA; niemiecka i austriacka najwyższa kategoria win z grupy QmP; wino wytwarzane jest z przejrzałych gron, późno zbieranych, najczęściej mocno zbotrytyzowanych; minimalna waga moszczu dla tych win wynosi 150°Oe (Oeschle); proces fermentacji zatrzymuje się, gdy stężenie alkoholu osiągnie około 6–7%, w efekcie otrzymuje się wina słodkiebogate, ale o zrównoważonej (równowaga) kwasowości i długim potencjale starzenia; te wina wytwarza się tylko w najlepszych latach, bywa że raz na dekadę; są to wina niezwykle długowieczne, niektóre po 30, 40 latach smakują całkiem młodo; najlepsze w tej klasie są rieslingi; kabinett; spätlese; auslese; beerenauslese; eiswein

trójchloroanizol

2 | 4 | 6-trichloroanisole

symb. TCA; związek chemiczny będący wynikiem reakcji roztworu chloru użytego do bielenia korka z fenolem zawartym w każdym korku; stanowi on idealne pożywienie dla grzybów pleśniowych żyjących w korku, powodujących chorobę korkową objawiającą się zapachem pleśni i stęchlizny; od połowy lat 80. bieli się korki bez użycia chloru

Tronçais

lasy w centralnej Francji, z których pochodzi popularny dąb do produkcji beczek do win, cechujący się przyjemnym aromatem; dąb; Allier; Nevers