(hiszp.) rzadki styl sherry, jeszcze nie oloroso, ale już nie amontillado, mimo to zalicza się je do stylu oloroso; początkowo wytwarza się je jak fino, ale flor powoli obumiera, a wino kontynuuje dojrzewanie tak jak oloroso; jednak długie dojrzewanie pod flor wpływa na specyficzny i unikalny smak i zapach p.c.; zwykle są to wina rzadkie i drogie; w Jerez mówi się, że tego wina nie można wytworzyć, ponieważ ono wytwarza się samo; styl ten wymaga odpowiednio młodego wina dobrej jakości; nieodpowiednie obchodzenie się z p.c. powoduje, że łatwo zmienia się w oloroso; stąd opiekujący się bodegą winiarz kontroluje dojrzewanie p.c. i we właściwym momencie dodaje do niego alkohol; każda taka operacja oznaczana jest na beczce „cortados”, czyli nacięciem (a właściwie kreską zaznaczoną kredą); zgodnie z wiekiem oznaczane są jako „dos” (druga kreska), „tres” (trzecia kreska), „cuatro” (czwarta kreska); świeży aromat włoskich i laskowych orzechów p.c. przypomina nieco amontillado, ma jasnomahoniowy kolor, ale smakuje bardziej jak oloroso, zawiera 17–22% alkoholu; za jedno z najlepszych uchodzi 60-letni Sibarita od Domecq; tańsze wersje win tego typu bywają wytwarzane poprzez kupaż amontillado z oloroso; podaje się je w temperaturze 14–16°C; znakomite jako aperitif, można je podawać z oliwkami, orzechami, serem lub fois gras, mogą także towarzyszyć potrawom z ptactwa, czerwonego mięsa lub dziczyzny; almacenista; fino amontillado; amontillado amoroso; cream sherry; manzanilla; manzanilla pasada; pale cream; solera; vino de color; raya; pata de galina; słodkość sherry