mięsiste

jako wyrażenie degustacyjne określa strukturę wina; potężne, dobrze zbudowane, określane jest także jako mâché lub wino z ciałem, wypełniające usta, dające na podniebieniu wrażenie objętości, pewnej spójności między alkoholem, gliceryną i suchym ekstraktem; określenie przypisujące winu zespół łagodnych, miękkich, aksamitnych substancji, takich jak alkohol, cukier, gliceryna, szczególnie w winach czerwonych; wyrażenie to wskazuje zarówno na ciało, jak i teksturę; m. (w znaczeniu miąższu) wina smakują bardziej tłusto, często sugerują wielką gładkość i bogactwo (bogate), dają wrażenie pełności i gęstości w ustach; są skoncentrowane, o silnej strukturze, pełne owocu, dojrzałe, treściwe, często o miękkich taninach, okrągłe, gęste, pozbawione szorstkości; nie ma to oczywiście związku z kontrowersyjnymi zapachami mięsa; do m. zaliczyć można dobre wina z Pomerol, St-Emilion, niektóre z Médoc, Châteauneuf du Pape, Hermita; Anglicy ekstremalną mięsistość wina określają jako „chewy” (prymka), sugerującą, że wino jest tak gęste, że można je żuć; przeciwieństwo wina chudego; m. w znaczeniu dosłownym opisuje typowy element smaku i zapachu niezbyt owocowego szczepu mourvèdre (hiszp. monastrell), przypominającego dziczyznę, zwłaszcza w młodszych winach; ciało; wielkie; oleiste; full body; potężne