FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

trufle, truflowy

niuans aromatyczny podobny w tonie do mieszaniny wilgotnej ziemi i grzybów; aromat roślinny, trzeciorzędny, element wyraźny w złożonych, wysokiej jakości winach lub defekt związany ze związkami siarki; obecny głównie w starych czerwonych winach dojrzewających; charakterystyczny, subtelny, ziemisty niuans aromatyczny tych niezwykle drogich i rzadkich grzybów występuje np. w wysokiej klasy winach z północnej części Doliny Rodanu, czerwonych winach bazujących na merlocie (winnice Pomerolu); niuans aromatyczny białych t. pojawia się m.in. w niektórych starych rocznikach białych burgundów (montrachet, corton-charlemagne), likierowych win z Jurançon (z odmiany manseng), a nawet sauvignon blanc; aromat ten zwykle łączy się z bukietem ściółki leśnej, humusu, liści i dziczyzny; aromaty trzeciorzędne; aromatów rodziny; piżmo


POKAŻ: