wodorosty morskie

marais | marshy taste | kelp | seaweed | gout de varech

aromat roślinny przypominający pachnącą jodem (aromaty chemiczne) trawę morską lub wodorosty morskie (np. morszczyn), pojawia się w winach pochodzących z winnic w pobliżu morza lub bagien; delikatny aromat tego typu mają niektóre wina z Muscadet Sèvre i Maine nad Loarą,w pobliżu Atlantyku, niektórzy doszukują się zbliżonych aromatów w sherry fino lub manzanilla; niuans wodorostów nie jest zbyt przyjemny, może być spowodowany przez uszkodzone przez botryris cinerea grona poddane winifikacji; słony; jod; aromatów rodziny

woń

fragrance | smell | odeur | odorat

intensywny, trwały, przyjemny, miły zapach lub aromat wina

wosk pszczeli

beeswax | cire | cire d'abeille

niuans aromatyczny z rodziny aromatów balsamicznych lub eterycznych, charakterystyczny dla dojrzałych, białych win moelleux, szczególnie z takich odmian, jak chenin blanc czy sémillon, wielkich tokajów, wielu win niemieckich i austriackich; pojawia się w stosunkowo słodkich rosé d’Anjou z przejrzałych winogron, sauternes, barsac i loupiac z Bordeaux, także w winach typu VDN; występuje także m.in. w wytrawnych chardonnays (chablis, pouilly-fuissé) i graves; miodowy charakter wina z wyczuwalnym woskiem wywołują estry kwasów tłuszczowych, z wiekiem ich intensywość się zmniejsza; aromaty drugorzędne; tekstura; dotykowe cechy wina; miód

wrażenia dotykowe

tactile sensations | sensations tactiles

wrażenia postrzegane przez błonę śluzową jamy ustnej: języka, policzków i podniebienia; temperatura i konsystencja wina są wrażeniami dotykowymi; dotykowe cechy wina

wrzos

heather | bruyere

aromat kwiatowy występujący w niektórych bardzo aromatycznych winach białych; często łączy się z aromatem ściółki leśnej i humusu; pojawia się w winach mięsistych i skoncentrowanych; aromatów rodziny

wstrętne

disgusting | execrable | rébarbatif

odpychające, fatalne, bardzo złe, nieprzyjemne wino, które cechuje wysoka kwasowość i agresywne taniny; takie wino powstaje zwykle z niedojrzałych winogron