winoteka
vinotheque | oenotheque | wine collectionwióry dębowe
oak chips | copeaux de chenelub czipsy dębowe; strużyny dębowe o różnych rozmiarach używane głównie w Nowym Świecie jako namiastka beczki dębowej; stosowane w tanich winach w celu uzyskania aromatu i smaku dębowej beczki; proceder nieakceptowany przez winiarskich purystów; stosowanie w.d. jest zabronione przy produkcji win klasy AOC; jest dozwolone w takich krajach, jak Stany Zjednoczone, Australia czy Republika Południowej Afryki; oprócz wiórów używa sie też mączki dębowej oraz klepek dębowych; dąb; dębowe; mikrooksydacja; drewno






wiotkie
fluet | limp | spineless | mou | flasque | flabbyw języku winiarskim wino bez kręgosłupa, struktury, ciężkie w smaku, pozbawione dostatecznej kwasowości i/lub tanin; jeśli ponadto brakuje mu alkoholu, jest płaskie, w konsekwencji bez smaku i świeżości; słabe , zbyt miękkie wino, któremu, nawet jeśli jest tłuste, brakuje bukietu i charakteru; przeważnie pozbawione finiszu; również wino o zbyt wysokim stężeniu cukrów niezrównoważonych odpowiednią zawartością kwasów i alkoholu; przeciwieństwo wina mocnego, żywego, surowego, zdecydowanego; często wina takie powstają z młodych winorośli lub w bardzo urodzajnych latach; anemiczne; krótkie; nudne; tępe






wirówka
centrifugeuse | centrifuge | spinning coneurządzenie do szybkiego klarowania, a właściwie odwirowywania (oddzielenia) soku od części stałych moszczu; może być także używana do oddzielania różnych frakcji wina, w tym do zmniejszenia zawartości alkoholu; niestety podczas odwirowywania traci się część jakości wina; débourbage; obciąg






wiśnia, wiśniowy
cherry | cerise | griottearomat owocowy, lekko kwaskowaty, będący mieszaniną różnych odmian wiśni, gorzkich migdałów i cukru, obecny w bukiecie wielu win czerwonych, szczególnie młodych; klasyczny aromat pinot noir z chłodnego klimatu i zinfandela; dość powszechny np. we włoskich barolo, barbera d’Asti, chianti classico, ale także w beaujolais z winnic Brouilly lub Morgon, w australijskich cabernetach, argentyńskich malbec, winach z Oregonu, a nawet młodych słodkich winach banyuls lub maury; od dzikiej wiśni zwanej griotte pochodzi nazwa burgundzkiej apelacji Griotte-Chambertin; również smak świeżych i dojrzałych wiśni oraz kolor wina od jasnej czerwieni po czarną wiśnię; aromatów rodziny; piwonia






witamina C
ascorbic acid | acide ascorbiquewłaściwy
clean | proprewnętrzności
viscera | visceresWO
skr. od Wine of Origin; południowoafrykański ekwiwalent francuskiego AOC, hiszpańskiego DO lub włoskiego DOC






woda
water | eauwodniste
washy | aqueux | tres faible | mouillé | wishy-washy | dilué | lavé | watery | aqueous | dilutedwino o niskiej zawartości alkoholu i kwasowości, któremu brak owocu, ekstraktu; tak odczuwa się teksturę wina pozbawionego koncentracji, rześkości, smakującego jakby dodano do niego wody; niezbyt pochlebne określenie dla wina z wysokich zbiorów lub z gron zebranych w niesprzyjającej porze deszczów, bardzo jasne, przezroczyste jak woda, cienkie, chude, słabe, bez smaku; wino, którego moc jest niewystarczająca, by wyrazić jego charakter; przeciwieństwo wina gęstego; rozwodnione; mdłe





