wino medytacyjne

meditation wine | vin de méditation

wino o takiej koncentracji i bogactwie, że nadaje się do popijania i kontemplowania jego samego

wino naturalne

naturel | natural wine

w Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii określenie win bez dodatku cukru; także wino wyprodukowane bez użycia substancji zakazanych

wino owocowe

vin de fruits | fruit wine

wino otrzymane z owoców innych niż winogrona, np. jabłek, agrestu, jeżyn, porzeczek, malin, owoców dzikiego bzu; owocowe

wino różowe

rosé wine | vin rosé

wino o kolorze pośrednim między białym a czerwonym, produkowane zwykle z czerwonych winogron; pod względem smaku i aromatu ocenia się je przeważnie jak wina białe; intensywność aromatu w.r. jest porównywalna z intensywnością jego koloru; wina jaśniejsze, z wyjątkami, mają odpowiednio mniejszy aromat; w odróżnieniu od win czerwonych skórki i pestki winogron usuwane są z moszczu już po kilku godzinach, najwyżej po 2–3 dniach; krótki kontakt ze skórkami pozwala po fermentacji uzyskać w.r.; wytwarza się je poprzez tłoczenie czerwonych winogron i fermentowanie ich jak wina białe; Komisja Europejska odstąpiła od aprobowania wina różowego jakokupażu win czerwonych i białych, z wyjątkiem różowego szampana (style szampana); z oczywistych powodów wina te mają też mniej ciała i charakteru niż większość win czerwonych, na ogół są też odrobinę słodsze; zarówno amatorzy czerwonych, jak i białych win nie uważają ich za niszowe, lecz stanowiące pewien pomost między nimi; rzadko są to wina inspirujące, chociaż znaleźć wśród nich można zasługujące na uznanie trunki, takie jak tavel czy lirac z Doliny Rodanu, niektóre różowe wina z Navarry, Prowansji, Loary, a nawet z Marsannay w Burgundii; najczęściej wina różowe mają charakter lokalny; technicznie są to wina znane jako blanc de noirs; linia dzieląca ciemne w.r. od bardzo jasnych jest nieprecyzyjna, np. vin gris jest niemal białe; wyrób win różowych; blush wine; łupina cebuli; saignée; rotling, schillerwein, Badisch rotgold

wino z pojedynczej winnicy

single-vineyard wine | from a single vineyard wine | seul vignoble vin | a partir d'un seul vin vigne

wino produkowane z winogron z pojedynczej winnicy, przypuszczalnie wysokiej jakości, butelkowane bez mieszania go z winem z innych winnic; zwykle wina takie na etykiecie zawierają nazwę winnicy; termin nieuregulowany przez prawo; porto vintage z pojedynczej winnicy

winogrona

raisin | grapes

owoce winorośli służące do wytwarzania prawdziwego wina; w botanice w obrębie rodzaju vitis jedynie gatunek vitis vinifera ma znaczenie w produkcji wina; vitis labrusca