wino, do którego w trakcie fermentacji lub po jej zakończeniu dodaje się alkoholu winnego, np. sherry, porto, marsala, malaga, madera itp. w celu zwiększenia zawartości alkoholu, utrzymania poziomu słodkości lub aromatu świeżych winogron; jeżeli alkohol dodaje się przed fermentacją lub w jej początkowej fazie, uzyskuje się wino słodkie, ponieważ część cukrów nie ulega fermentacji (np. porto), jeśli zaś alkohol dodawany jest po fermentacji, wino zazwyczaj pozostaje wytrawne (np. sherry), chyba że zostanie dosłodzone; na ogół w.w. zawierają 17–21% alkoholu; do w.w. należą także francuskie VDN z Roussilon i Langwedocji: rivesaltes, muscat de Rivesaltes, maury, banyuls, muscat de Lunel, frontignan, muscat de Mireval, muscat de Saint-Jean Minervois; mistella; vin de liqueur; floc de Gascogne; pineau des charentes; ratafia; mutage; potencjał starzenia