wino o kolorze pośrednim między białym a czerwonym, produkowane zwykle z czerwonych winogron; pod względem smaku i aromatu ocenia się je przeważnie jak wina białe; intensywność aromatu w.r. jest porównywalna z intensywnością jego koloru; wina jaśniejsze, z wyjątkami, mają odpowiednio mniejszy aromat; w odróżnieniu od win czerwonych skórki i pestki winogron usuwane są z moszczu już po kilku godzinach, najwyżej po 2–3 dniach; krótki kontakt ze skórkami pozwala po fermentacji uzyskać w.r.; wytwarza się je poprzez tłoczenie czerwonych winogron i fermentowanie ich jak wina białe; Komisja Europejska odstąpiła od aprobowania wina różowego jakokupażu win czerwonych i białych, z wyjątkiem różowego szampana (style szampana); z oczywistych powodów wina te mają też mniej ciała i charakteru niż większość win czerwonych, na ogół są też odrobinę słodsze; zarówno amatorzy czerwonych, jak i białych win nie uważają ich za niszowe, lecz stanowiące pewien pomost między nimi; rzadko są to wina inspirujące, chociaż znaleźć wśród nich można zasługujące na uznanie trunki, takie jak tavel czy lirac z Doliny Rodanu, niektóre różowe wina z Navarry, Prowansji, Loary, a nawet z Marsannay w Burgundii; najczęściej wina różowe mają charakter lokalny; technicznie są to wina znane jako blanc de noirs; linia dzieląca ciemne w.r. od bardzo jasnych jest nieprecyzyjna, np. vin gris jest niemal białe; wyrób win różowych; blush wine; łupina cebuli; saignée; rotling, schillerwein, Badisch rotgold