FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

jod, jodyna

aromat chemiczny, bywa uważany za aromat mineralny; j. nie występuje w wolnej postaci w przyrodzie, lecz w soli, np. w wodzie morskiej lub wodzie słodkiej: w tej formie absorbowany jest przez inne organizmy żywe (ptaki, algi), później w postaci nawozów (guano) lub pokładów soli, przez winorośl; przypomina aromat znad morskiego brzegu lub bagien; nuta j. pojawia się w niektórych chablis, nie jako dominanta, ale element podkreślający paletę mineralną; jest wyczuwalny w niektórych winach z odmiany muscadet znad Loary (wpływ Atlantyku), a nawet w winach z chenin blanc uprawianych bardziej na wschód (w rejonie Côteau du Layon, Savennières); na południu najbardziej „jodowym” winem jest sherry manzanilla z Sanlucar de Barrameda w Andaluzji, z winnic położonych blisko morza: ma słony smak niezwykle rzadko występujacy w winach, a odcień jest zbliżony do plamy po jodynie (stare złoto i brąz), który można zobaczyć w winach rancio i hojnych winach po ich długim, oksydacyjnym starzeniu; wodorosty morskie


POKAŻ: