dosage d’expedition

liquer d'expedition | shipping dosage | liquering sweet solution

(fr.) lub liquer d’expédition, likier uzupełniający, mieszanina starego wina i cukru trzcinowego (czasami uzupełniona spirytusem winnym) dodawana do szampana w procesie jego produkcji, po usunięciu osadu z butelki (degorgement); dodanie do szampana odpowiedniego d.e. tworzy właściwy mu styl szampana (musującego wina); obecne przepisy unijne ustanowiły nowe normy d.e. dla odpowiednich stylów szampana (słodkość win musujących i spokojnych); nie należy mylić tego określenia z dosage de tirage; metoda szampańska

dosage de tirage

bottling dosage liqueur d'expédition | shipping dosage | liquer de tirage

(fr.) lub liquer de tirage, mieszanina syropu z trzciny cukrowej i drożdży dodawana do bazowego wina przy produkcji szampana w celu spowodowania wtórnej fermentacji w butelce; podczas d.t. tworzą się bąbelki dwutlenku węgla oraz około 1,5% alkoholu (cukier w ilości 4 g/l wina generuje ciśnienie około 1 kg); dosage d’expedition; metoda szampańska

dostałe

mellow | ripe | bien mur

pozytywne określenie wina dojrzałego, łagodnego, pozbawionego szorstkości, krągłego, zrównoważonego (równowaga), gotowego do picia, ale nie wiotkiego (!); wino o przyjemnej charakterystyce kojarzonej z dojrzałością i wiekiem; cecha istotnie związana z alkoholem, gliceryną i cukrem owocowym

dotykowe cechy wina

toucher de bouche | tactile | haptic | tactile feeling | tactile sensation | haptique | sensation tactile

double magnum

w Bordeaux nazwa 3-litrowej butelki będący ekwiwalentem 4 zwykłych; w Szampanii i Burgundii nazywana jéroboam; magnum

doux

sweet

(fr.) słodkie; określenie zarezerwowane dla win musujących o zawartości cukrów powyżej 50 g/l (wg obecnych norm unijnych); jeśli odnosi się do win spokojnych, zawartość cukru powinna wynosić powyżej 45 g/l; słodkość win musujących i spokojnych; słodkie; likierowe wina; wzmacniane wina; style szampana; moelleux

drewniane

woody | boisé

wino nadmiernie dębowe, zbyt długo przebywające w beczce, nadmiernie taninowe, silnie ściągające; mówi się o nim mało pochlebnie, że jest d., z całkowicie zamaskowanym naturalnym aromatem wina; odnosi się ono jednak głównie do tanich win, w których do uzyskania dębowego smaku użyto zbyt wiele wiórów dębowych; jeśli zawartość garbników w winie jest zbyt wysoka, starzenie wina w butelce może już niewiele zmienić, a wino pozostanie bardzo agresywne i nie uzyska już równowagi; niekiedy mówi się tak o winie, gdy ma smakzapach nowej beczki, chociaż lepiej wtedy mówić o dębowym bukiecie i smaku wina lub o zapachu drewna