vin de paille

straw wine | vin paillé

(fr.) od „paille” – słoma; likierowe, naturalne, kosztowne i rzadkie słodkie wino będące, obok vin jaune, specjalnością francuskiej Jury (produkuje się je w AOC Côtes du Jura, Arbois et l’Étoile); w niewielkich ilościach wytwarza się je także w Hermitage i Condrieu (z odmian marsanne i roussanne); nie należy go mylić z VDN; dojrzałe kiście winogron, głównie odmiany poulsard, savagnin i/lub chardonnay, przed wyciśnięciem są suszone na słomianych matach lub sicie przez ok. 3 miesiące (stąd nazwa); odparowanie wody powoduje dużą koncentrację cukrów; ze 100 kg wysuszonych winogron otrzymuje się tylko 18 l moszczu, który poddaje się bardzo długiej fermentacji; w Hermitage fermentacja trwa około 18 miesięcy, w Jurze nawet do 3 lat; w efekcie po 3–4 latach starzenia w beczce otrzymuje się wspaniały, likierowy nektar o delikatnym zapachu; wino to uzyskuje moc ok. 14–17% alkoholu i podobnie jak sauternes jest znakomite do gęsich wątróbek; to słomiane wino także dzielnie stawia czoło czasowi; wina tego typu należą do najstarszych w Europie, wytwarzano je już 2500 lat temu; w regionie Limousin, w departamencie Corrèze w gminie Queyssac-les-Vignes, na stoku rzeki Dordogne, 18 winiarzy produkuje podobne wina zwane vin paillé (czerwone z caberne franc i cabernet sauvignon i białe z chardonnay i sauvignon blanc); passerillage; passito; strohwein; vin santo

vin de palus

(fr.) bardzo stare określenie win bordoskich produkowanych z winorośli wzdłuż rzeki Żyrondy, w pasie ziemi aluwialnej; ta bogata, przeważnie gliniasta gleba nigdy nie daje win wysokiej jakości; wina te zwykle mają prawo do apelacji Bordeaux i Bordeaux Supérieur

vin de pays

local wine | country wine

(fr.) skr. VDP; trzecia kategoria win francuskich, zaraz po AOC i VDQS, a przed vin de table (winem stołowym), stworzona dopiero w 1973 r.; są to wina regionalne produkowane zgodnie z lokalnymi standardami (odmiany i wydajność); na ogół w przypadku VDP relacja między ceną a jakością jest korzystna; zasadniczo są to wina czerwone, białe i różowe przeznaczone do picia za młodu, świeże; istnieją trzy typy VDP: departamentalne, strefowe (odpowiadające kilku departamentom) oraz pochodzące z wielkich stref [obecnie istnieją tylko cztery wielkie strefy (grande zone): Jardin de la France, Comtés Rhodaniens, Pays-d’Oc i Comté-Tolosan]; praktycznie dobre wino stołowe ze wskazaniem na etykiecie regionu, z którego pochodzi; wiele z niedawnych jeszcze VDP uzyskało wyższą jakość i status win AOC; po 31 grudnia 2011 r., zgodnie z zaleceniami UE, ta kategoria win zmieniona została na Indication Géographique Protégée (IGP); IGT

vin de presse

press wine | vin de serre

(fr.) wino uzyskiwane po fermentacji z użyciem prasy winiarskiej, ciemne i taninowe, zawierające dużo suchego ekstraktu; najczęściej łączy się je z vin de goutte w zmiennej proporcji, średnio 10–15%, w zależności od decyzji winiarza; press wine; free run wine; pierwsze tłoczenie

vin de primeur

nouveau wines | vin primeur

(fr.) wina przeznaczone do konsumpcji zaraz po zakończeniu winifikacji, bez procedur przynależnych winom przeznaczonym do długiego leżakowania; wina do spożycia najszybciej jak to możliwe po zbiorach, maksymalnie 6–12 miesięcy po ich zakończeniu; najlepszym przykładem takich win jest beaujolais nouveau gotowe do komercjalizacji już w połowie listopada; nouveau; primeur

vin de queue

tail wine

(fr.) gorsze wino pochodzące z tłoczenia wszystkich pozostałych do dyspozycji winogron

vin de rebeche

(fr.) nazwa nadawana sokowi z ostatniego tłoczenia w produkcji szampanów i win typu crémant; jego eliminacja jest gwarancją wysokiej jakości szampanów i crémant; wina te nie mają prawa do AOC (AOP); metoda szampańska

vin de reserve

reserve wines

(fr.) w Szampanii oznacza wina rocznikowe przeznaczone do tworzenia szampanów nierocznikowych; są one starzone przez wiele lat w dębie lub stali nierdzewnej; tworzenie rezerw wina jest obligatoryjne (~20% rocznie); stare rezerwy wina spełniają dwie funkcje: poprawiają wady wina i umożliwiają utrzymanie powtarzalności smaku szampana danego domu szampańskiego poprzez integrację z młodymi winami; wyrób win szampańskich; metoda szampańska

vin de table

table wine

(fr.) najniższa kategoria win francuskich, zwykle na etykiecie pojawia się tylko nazwa producenta, butelka może zawierać wino z dowolnego regionu; zgodnie z prawem na butelce nie musi nawet pojawić się nazwa odmian, z których wino wytworzono, ani rocznik; są to wina, które często można kupić za granicą wprost z dystrybutora (jak benzynę); sprzedaje się je różnym odbiorcom en vrac, przeważnie w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej; obecnie wg prawa Unii Europejskiej wina takie mogą być wytwarzane z mieszanki win pochodzących z różnych krajów Unii; stołowe wino; AOC; vin de pays, VDQS

vin de tete

vin de goutte | vin de coule

tête de cuvée, vin de goutte

vin de voile

(fr.) typ wina dojrzewanego pod warstwą drożdży w otwartej beczce w Jerez zwany flor (kwiat); vin jaune; fino; amontillado; typy win; élevage utleniający