VORS

skr. od very old rare sherry; oprócz VOS określenie dotyczące klasyfikacji wieku wina; stanowi certyfikat bardzo starej sherry, której średni wiek musi wynosić przynajmniej 30 lat, chociaż często u najlepszych producentów miewa 40 lub 50 lat; nie wszyscy producenci wdrożyli tę klasyfikację, pozostając przy tradycyjnych etykietach (bez adnotacji VORS czy VOS na kontretykiecie)

VOS

tres vieux xeres

(ang.) skr. od very old sherry; certyfikat bardzo starej sherry, której średni wiek musi wynosić przynajmniej 20 lat; VORS

VQA

(ang.) skr. od Vintner’s Quality Alliance, kanadyjski odpowiednik AVA w Stanach Zjednoczonych

VS

(ang.) skr. od very special; koniak very special lub *** (3 gwiazdki), w którym najmłodsze brandy są przechowywane co najmniej 2 lata w beczce

VSO

(ang.) skr. od very special old; pojawia się na etykietach koniaków, armaniaków i calvadosów, wskazując na fakt, że najmłodszy składnik trunku uzyskanego dzięki technice assemblage powinien mieć minimum 3 lata; VSOP

VSOP

(ang.) skr. od very special old pale [(fr.) qualité très supérieure, vieille et pâle]; pojawia się na etykietach koniaków, armaniaków i calvadosów; powinien gwarantować, że trunek dojrzewał w beczce przynajmniej 4–5 lat