véraison

veraison

(fr.) początek dojrzewania, a właściwie początek zmiany koloru gron; faza cyklu wegetatywnego winorośli; na półkuli północnej następuje na przełomie lipca i sierpnia; wówczas białe odmiany stają się bardziej przezroczyste, przyszłe czerwone zaczynają przybierać odcień purpury dzięki wzrostowi zawartości antocyjanów w skórkach winogron, wzrasta także stężenie cukru, zmniejsza się zawartość kwasów

verdelho

odmiana białej winorośli uprawiana w północnej części wyspy oraz styl madery, między jeszcze deserowym bual a wytrawnym sercial; wino specyficznie miękkie, idealne do powolnego sączenia, raczej przed posiłkiem niż po nim, jeszcze wytrawne, ale nie w takim stopniu jak sercial; powszechnie wino uznawane za półwytrawne, serwowane w temperaturze 10–13°C; słodkość madery

vergine

(wł.) określenie stosowane w winach marsala, także w innych, np. valdichiana bianco vergine (DOC); białe, nieco gorzkawe wino produkowane w prowincji Arezzo i Siena

vieilles vignes

old vines

(fr.) stare krzewy winorośli; określenie czasami występujące na etykietach wskazujące, że wino w butelce uzyskano z owoców bardzo starych krzewów winnych, przynajmniej 30-letnich; istnieje przeświadczenie, że wino powstałe z kilkudziesięcioletnich winorośli daje bardziej intensywny moszcz, w konsekwencji lepsze wino, o lepszym smaku i teksturze; jest to raczej pewne założenie niż udowodniony fakt, mimo to nawet niedowiarkowie cieszą się, jeśli informacja taka znajdzie się na etykiecie kupionego przez nich trunku

vieux, vieille

old

(fr.) stary, stara, stare; określenie częste na francuskich etykietach w nazwie producenta lub winnicy

villages

(fr.) określenie wskazujące na apelację podregionalną lub gminną; termin używany w niektórych obszarach winiarskich Francji identyfikujący szczególną część większej apelacji np. Côtes-du-Rhône villages, Anjou Villages, Macon Villages, Côtes de Nuits Villages, Beaujolais Villages, których jednostkowe powierzchnie wynoszą ok. 6 tys. ha w porównaniu z 22 tys. ha całego regionu Beaujolais