apogeum

peak | apogée | a point | optimum

szczytowy punkt rozwoju wina starzejącego się w butelce, zawsze bardzo trudny do określenia; dobrą przenośnię stanowi odniesienie do punktu na orbicie eliptycznej ciała okrążającego Ziemię, znajdującego się najdalej od niej; krzywą ewolucji jakościowej wina w butelce, o dużym potencjale starzenia określają trzy fazy: wschodząca (wzrostowa) objawiająca się dojrzewaniem i doskonaleniem wina, faza a. stanowiącą górny pułap odpowiadający najlepszemu okresowi życia wina oraz faza recesji, ujawniająca spadek jakości wina; moment szczytowy dla wina, jego a., to ten, w którym osiąga ono optymalną jakość, w którym perfekcyjnie łączy taniny pochodzące z wina i beczki, owoc i bogactwo bukietu; a. to okres życia wina, kiedy zachowuje ono jeszcze młody smak aromat przy ciemniejącej (wina białe) lub jaśniejącej (wina czerwone) barwie, przy złożonym bukiecie i smaku dojrzałego wina; niektóre wina osiągają swoje a. po 2 latach, inne po 20; a. dla każdego może być inne, w zależności od preferencji, jedni lubią wina dojrzałe, inni młodsze, żywsze; idealny, ale subiektywny czas konsumpcji wina; → szczytowy moment, dojrzałe, fondu

apteczny zapach, smak

medicinal | pharmaceutical taste | pharmaceutique | odeur pharmaceutique | gout pharmaceutique | odeur médicinale

archetypy wina

archetypes

określenie używane w stosunku do wielkich, uniwersalnych win, będących rozpoznawalnym odniesieniem dla innych, swego rodzaju ich antologią; dzięki charakterowi i renomie niektóre z nich stały się prawdziwymi wzorcami stanowiącymi powszechnie rozpoznawalne odnośniki dla innych; dla czerwonych win długo dojrzewających z pewnością są to wielkie wina bordoskie i burgundzkie; wśród białych a.w. mogą być burgundzki chardonnay, bordoski sauternes, tokaj; jest nim bez wątpienia szampan, portosherry; → charakter wina, odmianowe, odmianowy charaktertypowość

arkusz degustacyjny

tasting notes | grading sheet | wine scoring sheet | fiche de dégustation

zwykle drukowany formularz używany podczas degustacji do notowania uwag o winie; najczęściej używany podczas konkursów winiarskich przez piszących o winie i krytyków winiarskich; form a.d jest wiele, od najprostszych po bardzo skomplikowane, profesjonalne; stanowi narzędzie ułatwiające przekazanie indywidualnych wrażeń na temat degustowanego wina; po latach miło jest przejrzeć takie notatki i ocenić własne postępy w degustacji

armaniak

armagnac

(fr.) najstarsza europejska wódka naturalna z winogron (winiak); wytwarza się go głównie z odmian ugni blanc (wł. trebbiano), folle blanche i colombard; w handlu najczęściej a. dzielą się na: 3-gwiazdkowe (min. 2 lata dojrzewania), VSOP (minimum 5 lat dojrzewania), XO (minimum 6 lat dojrzewania), horse d’age (conajmniej 10 lat dojrzewania) i vintage (rocznikowe)

armazém

lodge | wine storehouse | chai

(port.) lub lodge(s); wielkie, naziemne składy wina, w których tworzy się większość win porto (przede wszystkim w Vila Nova de Gaia)

aromat kwiatowo-owocowy

flowery-fruity | fleuri-fruité

pośredni aromat zaczynający tworzyć się w butelce kilka miesięcy później niż aromat kwiatowy; rozwijając się, aromaty kwiatowe z wiekiem ewoluują w kierunku niezwykle bogatej rodziny aromatów owocowych