trudna do zdefiniowania, szeroka rodzina mniej lub bardziej przyjemnych zapachów pochodzących od różnych roślin (dla przejrzystości wyłączono z tej grupy aromaty kwiatowe i aromaty owocowe), takżeziół; są to m.in. warzywa, takie jak szparagi, groch, papryka zielona, fasola, groszek zielony, buraki czerwone, kapusta, bób, kalafior, kukurydza gotowana (kolba), koper włoski, ogórek, czosnek, cebula, ziemniaki, kwaśna kapusta, trawa, bluszcz; mogą to być także grzyby (w tym trufle, pieprznik jadalny), siano, bluszcz, bagno, świeże zioła, zioła aromatyczne, zielone liście, martwe liście, pokrzywa, herbata, tytoń, ściółka leśna, humus, mech, młode pędy i liście czarnej porzeczki, bukszpan, rabarbar, pieprz zielony, zielona kawa, trawa, mięta, piołun, sosna, drewno, oliwki (czarne i zielone), rumianek, eukaliptus, melisa, paproć, jałowiec, angelika, wodorosty morskie itd.; np. wina sauvignon blanc z Nowej Zelandii często oferują smaki od szparagów lub zielonej fasoli, po piękne aromaty egzotycznych owoców, niekiedy zapachy roślinne uważa się za przejaw młodości w przeciwieństwie do niuansów zwierzęcych, bardziej charakteryzujących wina stare; bardziej zdecydowanym aromatem od roślinnego może być chłopskie podwórko (aromaty eteryczne); jeśli jest to tylko niuans aromatyczny, jest on przyjemny i dodaje winu złożoności; na ogół a.r. należą do słownictwa związanego z „narodzinami wina”, są wynikiem niedojrzałości winogron i nadmiernego tłoczenia wina; → trawiaste, ziołowe, liściaste, zielne, warzywne, aromatów rodziny, vin de presse