gaz

gas | odeur de gaz

redukcyjny zapach domowego gazu, rzadki i nieprzyjemny (dodawany do gazu merkaptan metylu powoduje, że jest on łatwo wyczuwalny)

gazowane wina

gassy | gassified | aerated sparkling wine | carbonated wine | gazéifié | vin mousseux gazéifié | fizzy

wina, zwykle niskiej jakości, sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla, których nie należy mylić z winami musującymi; ciśnienie w takich winach wynosi minimum 3 atm; także negatywna cecha win spokojnych z obecnością dwutlenku węgla; spritzig; pétillant; perliste; szampan; crémant; saturacja

gencjana

gentiane

rzadki aromat pojawiający się w winach w rezultacie długiej maceracji

generoso

generoso wines

(hiszp.) typ hojnych win wzmacnianych, jednoznacznie hiszpańskich, produkowanych w DO Condado de Huelva, Jerez, Montilla-Morilles, malaga zawierająca 17–23% alkoholu; często określa się tak w Hiszpanii wina deserowe lub aperitif; sherry; werniks

gentil

(fr.) mniej znany assemblage alzacki; nieco starszy, historyczny odpowiednik wyrażenia „noble” – szlachetny; określenie używane na etykietach win alzackich wskazujące na to, że wino jest mieszanką różnych odmian szlachetnych; w odróżnieniu od edelzwickera musiał być zestawiony przynajmniej z dwóch odmian szlachetnych, tylko spośród rieslinga, pinot gris, gewürztraminera i muszkata; winiarze, wytwarzając takie wina, chcą wyrazić bardziej cechy terroir niż odmiany winorośli, takiego zdania jest m.in. znakomity winiarz alzacki Jean-Michel Deiss; obecnie g. jest zarezerwowany dla win pochdzących z AOC Alsace, mieszczących się w najwyższych normach jakości, a mieszanka musi składać się z minimum 50% rieslinga, muszkata i/lub gewürztraminera, reszta może zawierać sylvanera, chasselas i/lub pinot blanc; przed zmieszaniem wszystkie odmiany muszą być winifikowane oddzielnie i oficjalnie zakwalifikowane jako AOC Alsace; na rynku mogą znaleźć się dopiero po uzyskaniu odpowiedniego certyfikatu jakości; zwicker

geraniol

géraniol

organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych; występuje w małych ilościach w geranium, róży, pelargonii, cytrynie, jest składnikiem wielu olejków eterycznych, takich jak olejek różany, pelargoniowy, cytrynowy, lemongrasowy itd.

geranium

pelargonium | géranium

aromat roślinny; zapach geraniolu, aromatycznego związku czasami znajdowanego w czerwonych winach stołowych, przypominający zapach liści bodziszka (geranium), błędnie zwanego pelargonią, w róży (rosa) i pelargonii (pelargonium); zapach ten powstaje, gdy nadmiar kwasu sorbowego powstałego podczas fermentacji zamieniany jest przez bakterie mlekowe na cząsteczki o nieprzyjemnym zapachu geraniolu; przejściowo może pojawić się w starych winach czerwonych i muszkatach; podobny zapach może tworzyć się także podczas reakcji innych związków, np. podczas utleniania geraniolu (w starych asti); zapach powszechnie używany w przemyśle perfumeryjnym, w winie jest niepożądany i stanowi jego wadę; aromatów rodziny

geriatryczne

geriatric | gériatriques

żartobliwe określenie starych win, które dawno utraciły swoją szczytową jakość

geropiga

(port.) geropigia lub jeropiga; biała lub czerwona mistella używana do dosładzania porto podczas kupażu