związki aromatyczne
romatic compound | omposé aromatiquezwiązki fenolowe
phenolic compound | composé phénoliqueczynniki odpowiedzialne za kolor (antocyjany w winach czerwonych, flawonoidy w winach białych) oraz smak wina (taniny); polifenole
związki siarki
composé soufré | sulfur compoundzwiązki terpenowe
terpene compound | composé terpéniquezwicker
alzackie, zwykłe białe vin de carafe, wino karafkowe, uzyskane przez kupaż różnych odmian, zwykle sylvanera, chasselas i pinot blanc, przeważnie rozlewane do litrowych butelek, przeznaczone do codziennego spożycia i zastosowań kulinarnych; nie ma prawa do AOC jak edelzwicker, gentil
zwiędła róża
faded rose | rose fanézwiędłe
fading | fané | senile | withered | séchéwino zgrzybiałe, bez uroku, wino, które utraciło kolor, owocowość, świeżość, smak i bukiet, zwykle na skutek starości; czerwone wina zazwyczaj mają brunatną szatę, białe są bursztynowe; spłowiałe; wyblakłe; zramolałe; płaskie; passé; skończone; zużyte; chude
zwiędłe kwiaty
withered flowers | fleurs fanéeszwierzęce
giboyeux | animal | gameyzwietrzałe, zwietrzały smak
stale | staleness | ventilated | éventé | gout d'éventwino, które na skutek utlenienia straciło świeżość, utraciło cały lub część swego bukietu, bez życia, cienkie; być może zbyt długo przebywało w nie całkiem wypełnionej kadzi, zanim przelano je do butelek; przeciwieństwo wina świeżego; tępe; zmaderyzowane