związki aromatyczne

romatic compound | omposé aromatique

grupa substancji o charakterystycznym zapachu, często przyjemnym, postrzeganym nosem i ustami

związki siarki

composé soufré | sulfur compound

związki o charakterystycznych aromatach, np. grejpfruta, merkaptanu

zwicker

alzackie, zwykłe białe vin de carafe, wino karafkowe, uzyskane przez kupaż różnych odmian, zwykle sylvanera, chasselas i pinot blanc, przeważnie rozlewane do litrowych butelek, przeznaczone do codziennego spożycia i zastosowań kulinarnych; nie ma prawa do AOC jak edelzwicker, gentil

zwiędłe

fading | fané | senile | withered | séché

wino zgrzybiałe, bez uroku, wino, które utraciło kolor, owocowość, świeżość, smak i bukiet, zwykle na skutek starości; czerwone wina zazwyczaj mają brunatną szatę, białe są bursztynowe; spłowiałe; wyblakłe; zramolałe; płaskie; passé; skończone; zużyte; chude

zwiędłe kwiaty

withered flowers | fleurs fanées

zapach przypominający grzankę; niuans typowy dla dobrych szampanów o wysokiej zawartości pinot noir i niektórych cava przez długi czas dojrzewających na osadzie drożdżowym w butelce

zwierzęce

giboyeux | animal | gamey

słodkawy zapach dziczyzny; zespół aromatów pojawiających się w starych winach, przyjemny w umiarkowanej dawce; aromaty zwierzęce

zwietrzałe, zwietrzały smak

stale | staleness | ventilated | éventé | gout d'évent

wino, które na skutek utlenienia straciło świeżość, utraciło cały lub część swego bukietu, bez życia, cienkie; być może zbyt długo przebywało w nie całkiem wypełnionej kadzi, zanim przelano je do butelek; przeciwieństwo wina świeżego; tępe; zmaderyzowane