antocyjany z gr. „anthos” (kwiat) + „kyanos” (niebieski); związki fenolowe z grupy flawonoidów, rozpuszczalne w wodzie pigmenty znajdujące się w skórkach czerwonych winogron, odpowiedzialne za kolor czerwonego, właściwie intensywnie fioletowego wina; koncentracja a. zależy od odmiany, gleby, rocznika, dojrzałości gron i warunków winifikacji; barwniki bardzo wrażliwe na obecność tlenu, dwutlenku węgla, temperatury i światła rozjaśniających kolor wina; młode wina, o względnie dużej zawartości kwasów mają suknię o kolorze fioletowym lub żywym czerwonym; antocyjany mogą przybierać kolor czerwony, fioletowy lub niebieski, w zależności od pH wina; po kilku latach, gdy stężenie kwasów ulega obniżeniu, kolor zaczyna zmieniać się na ciemnobrązowy lub brązowopomarańczowy; → polifenole, kolor wina, maceracja, flawonoidy, polimeryzacja