złodziej wina
wine thiefspecjalna tuba z przezroczystego szkła lub tworzywa służąca winiarzowi do pobierania próbek wina z beczki i przelania go do kieliszka lub tastevin
złotawobrązowy
mordoré | bronzezłote
doré | gold | or | golden colorwino o kolorze złota, cecha charakterystyczna niektórych win białych, szczególnie likierowych; stanowi wyraz dojrzałości i/lub obecności dębu (starzone w beczce); w zależności od stopnia ewolucji wina może ono być białe, zielonkawe, żółte aż po wszystkie niuanse złota, starego złota, bursztynu i lekko brunatne, wskazujące na posunięty wiek wina lub utlenienie
złożone, złożoność
complexe | deep in structure | complexin. kompleksowe; syn. rasowego wina; jedno z najbardziej subiektywnych określeń i cech pięknego wina (obok równowagi i finiszu); wino, w którym aromaty i smaki są różnorodne i ewoluują; z. nie implikuje delikatności czy subtelności wina; wielkie wina są z definicji winami z., za młodu mogą mieć znamiona z., ale tylko po odpowiednio długim dojrzewaniu w butelce być może osiągną jej pełnię; przeciwieństwo prostego, jednowymiarowego, łatwego w piciu wina; wino jest z., kiedy jednocześnie jest bogate i głębokie, wykazuje równowagę i finezję; nie ma większego komplementu, który można by przypisać winu; z. jest cechą charakterystyczną dobrze rozwiniętych, świetnych, wysokiej jakości win, znakomitym ich przykładem może być Château Latour, Château d’Yquem z Bordeaux lub La Tâche z Burgundii; eleganckie
złożoność aromatyczna
aromatic complexity | complexité aromatiquezmącone
trouble | trobledwino mętne, zepsute, zamglone, zachmurzone; skala przezroczystości (jasności)
zmaderyzowane
vermouthé | maderized | madérisésyn. wina utlenionego, podobnego do zwietrzałego; wino, które utraciło swój pierwotny smak i zapach, przejrzałe, o ciemniejszej (białe) lub jaśniejszej (czerwone) sukni na skutek utleniania; wino, które przypomina smak madery; charakteryzuje się zapachem i smakiem przejrzałych jabłek, suszonych śliwek, orzechów oraz brązowym zabarwieniem; najczęściej wino zepsute przez nadmierne nagrzanie; w maderze jest to cecha naturalna, zamierzona; wina w stylu madery charakteryzują się brązowawym kolorem, często słodkim, skarmelizowanym, czasem orzechowym smakiem; maderyzacja; aldehydy
zmęczone, zmęczenie
fatigue | assomé | amorti | stale | vieilli | tired | wearywino nieco płaskie, pozbawione sprężystości; z. objawia się czasowym zanikiem cech wina, które przebywało w złych warunkach, po transporcie, po butelkowaniu, po filtracji, pakowaniu w zbyt niskiej temperaturze; aby odzyskać jakość, musi odpocząć, np. po podróży; czasami określa się tak wino, które osiągnęło już swój szczyt rozwoju, utraciło świeżość, wino, którego wszystkie składniki naznaczone są przez czas; utlenione; stare; wyschłe
zmienione, zniekształcone
altéré | distorted | décomposéwino nienadające się do konsumpcji, chore, zepsute, spleśniałe itp.
zmysł dotyku
tactile sense | sensation tactilefizyczne odczuwanie ciepła (temperatura), jędrności, miękkości, płynności, tłustości, konsystencji poprzez język, policzki, podniebienie
zmysłowe
voluptuous | sensuous | voluptueux | sensuelin. sybaryckie, podniecające, epikurejskie, rozkoszne; ekstrawertywne; wino najczęściej deserowe, bogate, hojne, bardzo okrągłe, soczyste i świeże, jak dojrzała brzoskwinia; wina o uwodzicielskim bukiecie i smaku, dla sybarytów; jeśli są to wina czerwone, koniecznie z miękkimi taninami; niekiedy również określenie używane w stosunku do win świeżych i owocowych, np. bordoskich rosé; clairet