vin santo

(wł.) vino santo lub vinsanto; bardzo słodkie, klasyczne wina z apelacji Vin Santo del Chianti, Vin Santo del Chianti Classico, Vin Santo di Montepulciano, produkowane z odmian trebbiano i malvasia, czasami z odrobiną canaiolo, podsuszanych przed winifikacją (appassimento); wytwarza się je również w innych regionach; wino fermentowane jest w małych baryłkach, zwanych carratello, z niewielkim dostępem powietrza, pozwalając trunkowi na maderyzację; dawniej umieszczano je na strychu, gdzie jego dojrzewanie przyspieszane było przez ciągłą zmianę temperatury; w rezultacie otrzymuje się wino w kolorze starego złota, bardzo słodkie albo całkiem wytrawne (rzadziej), ale mocno alkoholowe; dawniej było to wino przygotowywane tylko dla domowników i gości, obecnie, kiedy v.s. stało się winem bardziej popularnym, wiele firm zarzuciło tradycyjny sposób jego tworzenia i na rynku pojawiło się wiele nudnych, mało atrakcyjnych win tego typu; Grecy utrzymują, że jest to średniowieczna nazwa słodkich, dojrzewanych w kadziach win z podsuszanych na słońcu winogron, produkowanych na Santorini; passito; vin cuit; oko kuropatwy; vin de paille

vinegar

vinaigre

rozcieńczony roztwór kwasu octowego; powszechnie sądzi się, że wino zamienia się w ocet, kiedy jest wystawione na działanie powietrza, co nie jest prawdą, ponieważ wino może się utlenić lub zepsuć, nie zamieniając się w ocet; ocet powstaje przy udziale bakterii zamieniających bezpośrednio cukier w kwas octowy w ich procesie metabolizmu

vinho de mesa

table wine | vin de table

(port.) bazowe portugalskie wino stołowe z nielicznymi wyjątkami; jedno z najwybitniejszych win portugalskich Dado z winnicy rodziny Niepoort jest winem stołowym, ponieważ jest niezgodną z przepisami apelacyjnymi mieszanką win z dwóch różnych regionów – Dao (Quinta de Pellada) i Douro (Quinta de Carril)

vinho de torna viagem

(port.) skr. TVE; wzmianka na starych ?XIX-wiecznych maderach (lub porto), które dojrzewały w ładowniach statków podczas 2-krotnej podróży przez równik (do Indii Wschodnich i z powrotem); ekwiwalentem hiszpańskim jest sherry east india; estufa

vinho verde

green wine

białe lub czerwone portugalskie „zielone wino”, lekkieświeże, zwykle lekko perliste, z DOC vinho verde; słowo „verde” z pewnością ma związek bardziej z młodością wina niż kolorem; vinho verde powstają na północ od rzeki Douro, na granicy portugalsko-hiszpańskiej; także określenie młodych, do wczesnego spożycia win, przeciwieństwo win wymagających starzenia (maduro)

vino cotto

cooked wine

(wł.) dosł. wino gotowane; rodzaj wina z Marchii i Abruzji w centralnych Włoszech; typowe, niekomercyjne wino wytwarzane najczęściej na własny użytek; najpierw w miedzianym naczyniu zwanym potocznie calle (współczesnie już w stali nierdzewnej) gotuje się moszcz pochodzący z różnych miejscowych odmian winogron, redukując go mniej więcej do połowy; często dodaje się do niego soku z pigwy w celu poprawienia smaku i aromatu; po fermentacji (przynajmniej 5–6 miesięcy) wino jest starzone w dębowych beczkach przez wiele lat; płyn utracony w wyniku parowania co roku uzupełnia się młodym winem; to wino o kolorze oka kuropatwy (Włosi określają je jako occhio di gallo) przypomina nieco maderę, jest lekko słodkie, o posmaku orzechów laskowych i zawiera około 14% alkoholu; vin cuit