vino de aguja

sparkling wine | pétillance

(hiszp.) termin określający lekko musujące wina (pétillance), np. z Galicji, mające swe źródło w fermentacji jabłkowo-mlekowej (malolaktycznej), znane w Hiszpanii także jako vinos verdes, w Portugalii jako vinhos verdes

vino de color

(hiszp.) lub color o pantomina; naturalny środek barwiący, uzyskiwany z odmian winorośli, takich jak palomino, pedro ximenez lub moscatel, służący do kupażowania (kupaż) brązowej malagi i sherry; v.d.c. powstaje poprzez krótką, burzliwą fermentację 2 części arrope lub sancocho i 1 części niesfermentowanego moszczu; dobre v.d.c. często dojrzewane jest w systemie solera i jest dosyć kosztowne; według historyków sanchoco i arrope stanowią odpowiednik rzymskiego sapadefrutum, o których pisali m.in. Pliniusz, Columella, Wergiliusz i Varro; spełnia funkcję naszego karmelu (do kolorwania np. alkoholu); pajarete

vino frizazante

cracling wine | semi-sparkling wine | vin pétillant

(wł.) frizzante

vino generoso

(hiszp.) określenie wina wzmacnianego, najczęściej jednak wytrawnego, np. fino; jeśli jest słodkie, na etykiecie najczęściej pojawia się określenie „vino generoso de licor”

vino maestro

(hiszp.) częściowo sfermentowany moszcz wzmacniany do około 17%, mocno aromatyczny, przypominający mistellę, zawierający 160–200 g/l cukru resztkowego; jest jednym z elementów kupażu malagi