vino tierno

(hiszp.) wino sporządzone z podsuszanych winogron, po fermentacji alkoholizowane; służy jako składnik kupażu malagi

vintage

millesime | anné de cru

(ang.) in. rocznik, rok zbioru winogron, zwykle znajduje się na etykiecie wina; nie ma nic wspólnego z rokiem butelkowania wina, jak sądzą niektórzy; każde przyzwoite wino, szczególnie wytrawne, wyższej klasy niż zwykłe stołowe, zawsze na butelce musi zawierać informację o roczniku, chyba że jest to nierocznikowe porto, sherry tworzone w systemie solera, nierocznikowy szampan itp.; w przypadku porto lub madery jest to również najbardziej prestiżowy typ tych win (porto rocznikowe, madera vintage), zwykle najdroższy, długowieczny, z konkretnego roku; zgodnie z normami Unii Europejskiej wino rocznikowe musi zawierać minimum 85% wina z danego roku; non vintage; rocznik; millesimé; rimage; porto colheita; madera colheita; style szampana

vitis labrusca

(łac.) skr. VL; dziko rosnąca w Ameryce Północnej winorośl, niezbyt szlachetna; wina mają smakzapach określany jako „lisi”; VL, z uwagi na jej odporność na filokserę, grzyby i chłód, jest ważnym źródłem podkładek służących do szczepienia na nich szlachetnej vitis vinifera

vitis vinifera

(łac.) winorośl właściwa, winorośl winna, latorośl winna; roślina pnąca z rodziny winoroślowatych, do której należą wszystkie znane szlachetne odmiany winorośli, powszechnie uważane za „europejskie” (cabernet sauvignon, merlot, chenin blanc itd.); odmiany; krzyżówki; hybrydy; klon