estufa

(port.) gorące pomieszczenie (45–51°C) służące do „gotowania” wina, procesu zwanego estufagem, przyspieszającego dojrzewanie madery; e. symuluje efekty klasycznego dojrzewania wina podczas długiej, morskiej podróży w tropiku z XVIII i XIX w., kiedy wina 2-krotnie przekraczały równik w ładowniach statków handlowych (vinho de torna viagem); to specyficzne podgrzewanie wina jest nieodzownym elementem rozwoju charakteru i smaku madery; proces maderyzacji może trwać wiele miesięcy, w dużych kadziach o pojemności około 650 l; przenoszenie wina do innych, nieogrzewanych pomieszczeń zwanych estagio poprzedza stosunkowo powolne schładzanie wina, by nie pogorszyć ich smaku i zapachu; po półtorarocznym odpoczynku maderę kupażuje się (kupaż), przenosi do piwnic składowych, gdzie dalej leżakuje; wiek madery determinuje rok zakończenia procesu e.; najlepsze madery dojrzewają w systemie canteiro