czarka degustacyjna

tasse a déguster

naczynie, najczęściej ze srebra, służące do oceny wina w piwnicy; we Francji znane są dwa modele takich naczyń: czarka bordoska i czarka burgundzka (tastevin); pierwsza jest prosta, gładka niewyszukana z okrągłym, centralnym wybrzuszeniem, a druga jest bardziej zaawansowana, z wypukłościami i zagłębieniami, służąca do oceny sukni białych i czerwonych win

czarna jagoda

blueberry | myrtille | huckelberry

borówka czarna

czarna kawa

black coffee | café noir

lekko gorzkawy smak palonej kawy, często występuje w kalifornijskim cabernet sauvignon

czarne owoce

fruits noirs | black fruit

dosyć pojemne, często używane określenie, opisujące pomieszane smaki i aromaty przypominające dojrzałą porzeczkę czarną, czarne jagody, jeżyny, wiśnie, śliwki i inne; nuty spieczonych skórek owoców można znaleźć w czerwonych winach przebywających długo w kadziach w kontakcie ze skórkami; aromaty owocowe

czarny bez

elderflower | sureau | fleur de sureau

aromat kwiatowy występujący w niektórych winach białych; jest to bardziej uprzejme określenie kocich sików, ekstremalnej formy trawiastego aromatu występującego w wielu winach wytwarzanych z niedojrzałych winogron, szczególnie z sauvignon blanc, rzadziej także w sémillon i cabernetach; trochę może przypominać mocny zapach obecny w niektórych muszkatach; piżmo

czarujące

charming | charmant

subiektywne określenie, zwykle używane w kontekście lekkich, prostych, przyjemnych, dyskretnych, uwodzicielskich win; sugeruje pewną lekkość smaku i aromatu, wyrażając już pewne nastawienie do danego wina; czasami w ten sposób opisuje się niektóre wina wytworzone z chenin blanc, szczególnie te znad Loary; bywa, że jest to tylko trochę protekcjonalny komentarz do wina, które nie do końca spełnia pierwsze oczekiwania; miłe; atrakcyjne

czekolada, czekoladowe

chocolate | chocolaty | dark-chocolate | chocolat

aromat trzeciorzędny, zwykle występujący w wielkich, ciemnych, gęstych czerwonych winach, na ogół o względnie wysokim pH; jest także cechą charakterystyczną bardzo dojrzałych szampanów, porto rocznikowego, niektórych banyulsów, nawet cru beaujolais i wielu innych

czereśnia

cherry | gean | cerise | guigne

aromat owocowy; słodką i skoncentrowaną dominantę aromatyczną czereśni można odnaleźć w wielu różowych i czerwonych winach andegaweńskich (z obszaru Anjou)

czerwone owoce

red fruits | fruits rouge

dosyć obszerne określenie aromatu czerwonego wina o zapachu różnych, mieszanych owoców: jabłek, malin, truskawek, porzeczek czerwonych, borówek, lekko niedojrzałych wiśni i śliwek; aromat typowy m.in. dla czerwonych win z Langwedocji; czarne owoce