mokra wełna

wet wool | laine mouillée | chien mouillé

lub „mokry pies”; aromat zwierzęcy, zapach starzejącego się wina, ale także niuans aromatyczny niekiedy występujący w niestarzonych w dębie chardonnay (chablis), chenin blanc znad Loary (np. młode, surowe jeszcze montlouis z Turenii) czy sémillon z Bordeaux; niektórzy uważają, że może to być również następstwo zbyt swobodnego stosowania siarki lub zanieczyszczeń wina w piwnicy; aromat ten powiązany jest z zapachem chłopskiego podwórka lub stajni, a nawet gotowanego kalafiora; wada wina; aromaty trzeciorzędne; sierść

monopole

(fr.) rzadkie już dziś określenie na etykietach win oznaczające winnicę lub climat, należące do jednego właściciela; wyjątkowo może oznaczać nawet jedną apelację kontrolowaną przez pojedynczą winnicę, np. Château Grillet w Dolinie Rodanu lub handlarza winem mającego wyłączność na jego komercjalizację; często oznacza także wina o uśrednionej jakości, stąd ich producenci rezygnują z umieszczania na butelce rocznika trunku; może oznaczać także kupażowane (kupaż) wino z tej samej apelacji; określenie bez formalnego znaczenia

morela, morelowy

apricot | abricot

wyjątkowy aromat owocowy i smak występujący w wysokiej klasy białych, słodkich, szczególnie likierowych winach, takich jak z winnic Sauternes, Barsac, Saint-croix-du-mont, Jurançon, winach z Loary (quarts-de-chaume) i Alzacji (gewürztraminer vendange tardive), także winach zbotrytyzowanych; z wiekiem aromat ten ewoluuje od niuansów suszonej moreli połączonej z miodem, pszczelim woskiem, aż po owoce kandyzowane; w winach wytrawnych występuje m.in. w rodańskim condrieu i wielkim Château Grillet (klasyczny, odmianowy charakter viognier) oraz dojrzewanym w dębie chardonnay; można znaleźć go także w szampanie, rieslingu i wielu innych

morillon

styryjska (Steiermark, Austria) nazwa chardonnay

morwa, morwowy

mulberry | mure

rodzaj bogatszej, soczystej owocowości, bardziej miękkiej niż czarna porzeczka w młodym sauvignon blanc, cabernet sauvignon, zwykle kojarzonej z pięknym, dojrzałym klaretem z dominantą merlota

moseltaler

(niem.) moseltaler jest dla Mozeli tym, czym dla Alzacji edelzwiker: białe, lekkie w charakterze wino, owocowe i o czytelnej kwasowości; lansowane od 1986 r. w klasie Qualitätswein (QbA); może być produkowane z wielu odmian, takich jak riesling, müller-thurgau, elbing, kerner, w regionie Mosel-Saar-Ruwer; ani nazwa szczepu winorośli, ani nazwa żadnej z tych trzech apelacji nie mogą pojawić się na etykiecie wina; zwykle zawartość cukru w takim winie kształtuje sie na poziomie 15–30 g/l, czyli zasadniczo jest to wino półsłodkie, o zawartości kwasów poniżej 7 g/l; liebfraumilch; półsłodkie; off-dry; moelleux

moszcz skoncentrowany

mout concentré | concentrated must | jeropiga | reduced must

moszcz uzyskany przez podgrzewanie lub zamrożenie, które mają wyeliminować część wody, by zwiększyć stężenie cukru w celu wzbogacenia win czerwonych lub osłodzenia win białych; zwykle poziom koncentracji zwiększa się o 20–25%; operacja ta powoduje także znaczący wzrost kwasowości; arrope

moszcz winogronowy

must | mout

lub zacier, brzeczka; sok ze świeżo zgniecionych lub wytłoczonych winogron wraz z pestkami, skórkami i łodygami przed poddaniem go fermentacji alkoholowej; zawiera wodę, cukry, kwasy, substancje mieralne (2–4 g/l), związki azotowe (1–2 g/l), pektyny (0,2–7 g/l), substancje koloryzujące, zapachowe (antocyjany, flawony) i drożdże; woda stanowi 70–80% moszczu, cukry 150–250 g;koncentrat soku winogronowego; waga moszczu; marc; foulage; prasowanie