(fr.) specyficzne, głównie burgundzkie określenie pojedynczej winnicy lub części winnicy o wyjątkowych cechach gleby, nasłonecznienia, mikroklimatu, topografii itp., które nadają winom szczególnego charakteru; c. na ogół jest mniejszą częścią (ale rejestrowaną w urzędzie katastralnym) niż specyficzna apelacja; większość apelacji przez stulecia została podzielona właśnie na te mniejsze, kilkuhektarowe działki ze swoją własną nazwą, lokalnie określane także jako lieu-dit, np. Volnay Le clos-des-Ducs, Mersault goutte-d’Or, Gevrey-Chambertin Bel-Air, Chablis premier cru Vaillons; niektóre c. są tak znane w świecie, że występują tylko pod własną nazwą, np. La Tache (w Vosne-Romanée) czy Clos de Tart (w Morey Saint-Denis); w Burgundii takich c. można doliczyć się około 500, mogą należeć do wielu właścicieli i klasyfikuje się je jako premier lub grand cru; określenia tego używa się także w Alzacji; najbliższe określeniu chateau lub cru w Bordeaux