fut

barrel | cask

(fr.) baryłka o niesprecyzowanej pojemności do przechowywania i starzenia wina; często pojawia się na etykietach butelek w określeniu „elevé en fût de chêne” (czyli wino poddane procesowi élevage w dębowych beczkach); bordoska barrique ma pojemność 225 l (1/4 tonneau), beczkacognac zawiera 350 l, burgundzka piece ma 228 l; kadź

futs de chene

oak barrel

(fr.) francuskie określenie na etykietach oznaczające, że wino starzono w beczkach dębowych, nowych lub starych; fût

futures

en primeur | achat en primeur

(ang.) w odniesieniu do wina oznacza jego zakup przed zabutelkowaniem; achat en primeur

fuzel

fusel alcohol | fusel

niem. „fusel”, łac. „fusile” – płynne, roztopione; niedogon, uboczny produkt fermentacji alkoholowej w postaci oleistej cieczy o nieprzyjemnym zapachu i smaku, oddzielany ze spirytusu w procesie rektyfikacji; niedogon zwany także olejem fuzlowym jest mieszaniną szkodliwych produktów ubocznych fermentacji, takich jak alkohol pentylowy, izobutylowy, propylowy, izoamylowy oraz estrów niższych kwasów tłuszczowych; f. powstają przy zbyt wysokiej temperaturze fermentacji, niskim pH i niedoborze azotu; niewielkie ilości lżejszych frakcji f. występują także w szlachetnych, tradycyjnych napojach alkoholowych, takich jak brandy, koniak, grappa czy whisky; usuwany może być drogą rektyfikacji; alkohole wyższe