oregano

origan | origanum | marjolaine sauvage

aromat korzenny (tak jak anyż czy tymianek) obecny w niektórych białych i czerwonych winach wybrzeża Morza Śródziemnego; aromatów rodziny; garrigue

organiczne

organic | organiques

szerokie, ogólne określenie win o aromatach i smakach ziemistych, przypominających ściółkę leśną, ser, skórę, chłopskie podwórko itp.; nie ma związku z organiczną uprawą winorośli

organiczne wina

organic wines | vins bio

ogólne określenie win produkowanych z winogron uprawianych bez użycia nawozów chemicznych, pestycydów i herbicydów, często z wykorzystaniem dzikich drożdży oraz nawozów organicznych; organiczne jest także użycie wielu środków klarujących oraz filtrowanie; dokwaszanie wina dopuszczalne jest tylko z użyciem kwasów naturalnych, np. soku cytrynowego; wina takie mogą zawierać minimalną ilość dwutlenku węgla; niemal do wszystkich win organicznych wykorzystuje się jednak dwutlenek siarki; organiczna uprawa winorośli; biodynamiczna uprawa winorośli

organoleptyczna analiza

organoleptic analysis | sensory analysis | analyse d'organoleptique | examen organoleptique | analise sensorielle

organoleptyczny

organoleptic | organoleptique

odnoszący się do wszystkich właściwości koloru, zapachu, smaku i dotykowych cech wina postrzeganych zmysłami w trakcie degustacji; analiza organoleptyczna

oro oscuro

dark gold | or foncé

(hiszp.) lub sombre; ciemnozłote

oryginalne

original

nieprecyzyjne wyrażenie określające wino wyróżniające się spośród innych

oryginalność

originality | originalité

wyróżniające cechy umożliwiające identyfikację wina