congé

excise band | tax aquittal | capsule congé

(fr.) świadectwo fiskalizacji wina, we Francji c. ma kształt okrągłej pieczęci umieszczonej na korku, u wylotu butelki (właściwie na kapsule z folii metalowej lub tworzywa); zwalnia wino do obrotu handlowego i jest dowodem opłaty podatku akcyzowego; c. zielone oznacza wino klasy AOC i VDQS, niebieskie – vins de pays i wino stołowe, czarne – wina zagraniczne; akcyza ta pozwala na identyfikację négociant lub producenta butelkującego wino, by w razie potrzeby zidentyfikować odpowiedzialnego za jakość wina; kapsel

Consejo Regulador

(hiszp.) hiszpański organ kontrolny nadzorujący przepisy DO, produkcję i transport w danym regionie; AOP

cooler

seau a glace

(ang.) kuler, pojemnik z lodem służący do schładzania wina lub utrzymania jego odpowiedniej temperatury

coopérative-manipulante

(fr.) skr. CM; spółdzielnia produkcyjno-handlowa w Szampanii; szampan jest wspólną mieszanką pochodzącą z winnic wszystkich spółdzielców i sprzedawany jest pod wspólną marką; spółdzielnie są dość liczne, a wiele z nich cieszy się doskonałą renomą, jak choćby Union Champagne z Avize; w tej sytuacji poszczególni plantatorzy mogą mieć jakiś niewielki wpływ na proces winifikacji

côte

slope | hillside

(fr.) termin często używany w wielu regionach Francji oznaczający zbocze wzgórza, rzeki, np. Côte Rôtie, Côte d’Or, Côte de Beaune; na ogół oznacza wino nieco niższej jakości niż ozanaczone jako clos, château lub inne bardziej precyzyjnie określone wino

côteau

(fr.) zbocze, stok wzgórza, np. Côteaux du Layon; côte

coup de coeur

top choices | best pics | our preferences | what we loved

(fr.) w wolnym tłumaczeniu oznacza najlepszy wybór, najlepiej wyselekcjonowane wina przez uznanych specjalistów czy krytyków winiarskich; można przypuszczać, że jest to najlepsze wino w danej klasie, w relacji cena/jakość; określenie to można spotkać w wielu sklepach winiarskich w Europie Zachodniej, na specjalnych doklejkach na butelkach win itp.